A szabadúszó elit hackerek akár félmillió dollárt (142 millió forint) is kereshetnek évente a biztonsági hiányosságok felderítésével megrendelőiknek, például a Teslának, vagy az amerikai Védelmi Minisztériumnak – állítja az etikus hackereket összefogó platform, a Bugcrowd által kiadott legújabb jelentés.

A 2012-ben alapított vállalat azon maroknyi cégek egyike, amelyek platformot kínálnak az etikus hackereknek, akik munkájukkal a nagyvállalatok informatikai rendszerek biztonsági hibáit tárják fel. A megbízás előtt egy mindenre kiterjedő szerződést fogad el a két fél, és

a hacker az alapján kap fizetést, hogy milyen súlyú problémát kell megoldania, illetve sikerül-e megtalálnia azt.

IllusztrációForrás: rawpixel/Pixabay

A vállalatok egyre inkább keresik az alternatívákat a kiberbiztonsági tesztelés terén – állítja Casey Ellis, a Bugcrowd vezérigazgatója. Egyes becslések szerint akár 3,5 millió kiberbiztonsági feladat kínálkozik majd 2021-ben.

A kifizetések összege idén 37 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A vezérigazgató elmondta a CNBC-nek, hogy a tavalyi év legnagyobb fizetését az a hacker kapta, aki egy hardvergyártó cégnél keletkezett hibát tárt fel, ezért pedig 113 ezer dollár (32 millió forint) járt.

IllusztrációForrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A felmérés szerint a hackerek fele már teljes munkaidőben dolgozik, a legjobb 50 hacker átlagos évi fizetése pedig 145 ezer dollár (41,2 millió forint).

A Bugcrowd hackerei átlagosan 18 és 44 év közöttiek, többen még középiskolában tanulnak, a platformon található hackerek negyedének pedig nincs felsőfokú végzettséggel.

A belépési költség igen alacsony, a hatékony hackerek jó felderítő és problémamegoldó készséggel rendelkeznek – magyarázta Ellis.

Például az IJet vagy a Tesla akár 15 ezer dollárt is fizet a hackereknek, attól függően, milyen súlyos a probléma, amit meg kell oldaniuk.