Most már bátrabban fektettek be a kockázati tőkebefektetők

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint 2018. július-szeptember időszakban 43 tranzakció során 42 vállalkozás jutott 3,49 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon. A tranzakciók döntő többségét (38-at) kockázati tőkebefektetők végre, magántőke befektetésből öt történt. Átlagosan 85 millió forintot fektettek be ebben az időszakban, ami 27 százalékkal magasabb összeg az előző negyedévhez képest. A befektetett összeg csupán 50 százaléka kötődik első körös befektetéshez, míg a második negyedévben ez 81 százalékot tett ki. 5 alaphoz köthető, 15 kiszállást regisztrált a HVCA és új forrásbevonásra is sor került.
Vágólapra másolva!

2018 harmadik negyedévében 42 vállalkozás jutott összesen 3,49 milliárd forint tökéhez. Ez az összeg

közel a háromszorosa a 2017-es év ugyanezen időszakában (1,342 milliárd forint) realizáltnak, és lényegesen magasabb, mint két évvel ezelőtt (2016 Q3: 150 millió forint).

A tranzakciók száma valamivel elmarad az előző negyedévhez képest - 43 a 49 után -, ugyanakkor a teljes befektetett összeg – 3,49 milliárd forint a 3,26 milliárdhoz képest – hét százalékkal nőtt.

A befektetések 50 százaléka - 43-ból 30 - előzmény nélküli, ún. első körös befektetés volt, míg idén második negyedévben 81 százalékát tettek ki.

A legjelentősebb értékű tranzakció második körös tőkebevonásként a titkosított felhőszolgáltatást nyújtó Tresoritba történt 11,5 millió euró értékben.

Ebben az időszakban az átlagos befektetési érték 85 millió forint volt, ami 27 százalékkal több, az előző negyedévben regisztrált 67 millió.

A legtöbb tőkét a start-up fázisban lévő vállalkozások kapták; összesen 1,264 milliárd forintot, ami a negyedében elköltött összeg 36 százalékát teszi ki. Ebben a szektorban átlagosan 158 millió forinthoz jutott egy vállalat.

A legtöbb magán-, illetve kockázati tőkét a 2018. harmadik negyedévében a startupok kapták Forrás: Shutterstock

Az előző negyedévhez hasonlóan a legtöbb ügylet az inkubációs fázisban lévő vállalkozásoknál történt; 20 a 43-ból, a szektor jellegéből adódóan értelemszerűen alacsony, 9 millió forint körüli átlagos befektetési összeggel. (2018 második negyedévében 7 millió forint volt az átlagos befektetett összeg).

2018 harmadik negyedévi tőkebefektetések összesen hét különböző szektorba irányultak.

Az előző negyedévhez hasonlóan összeget tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 74 százalékát.

A Tresorit tranzakciónak köszönhetően a legnagyobb befektetési értékű tranzakcióra az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az IT & fogyasztói elektronikában került sor.

A negyedévben 15 kiszállás történt, míg tavaly egész évben összesen 11 exitet regisztrált a HVCA. A 15 kiszállás öt alaphoz köthető. A legtöbb exitet a kommunikációs szektorban rögzítették. Négy esetben a management általi kivásárlásra, 7 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor. Három társaságot leírtak a befektetők, egynél pedig másik alapnak való eladással zárult a befektetés. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6 évig voltak tulajdonosok. Bajorfi Ákos, a Noerr és Társai Iroda Private Equity & Venture Capital csoportjának vezetője szerint az exitek - lassan, de - növekvő száma elsősorban annak hatása, hogy 2009-2013 között indult JEREMIE-alapok a következő pár évben kifutnak.