Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra.

Magyarországon közel fél évszázada gyártják az osztrák eredetű, szőlőízű Traubit. Elindult azonban a Traubisoda magyarországi védjegyeivel rendelkező, az üdítőitalt több mint két évtizede gyártó Ráthonyi Kft. felszámolása. A társaság debreceni telephelyét és védjegyeit (Traubi, Traubisoda, továbbá Róna üdítő és Csokonai ásványvíz) összesen nettó 1,1 milliárd forint irányáron hirdette meg eladásra a cég felszámolója - jelezte a Napi.hu.

Az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette, melynek egy jogvita volt az előzménye a cég és egy kivitelezője között.

 

Mi lesz a legendás márka sorsa?Forrás: Traubisoda

Az italgyártó kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017 júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forintra rúg.

Jelenleg - a NAV adatai szerint - mindössze 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market.

A Traubi-gyártó vagyonelemeire kizárólag egyben lehet pályázatot benyújtani december 14. és 29. között, az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül.

A Traubisoda védjegyjogai kapcsán korábban éveken át zajlott a per a Ráthonyi Kft. és a 2016-ban megszűnt Traubi Hungária Zrt. között. A Magyarországon 1971 óta gyártott Traubisodának meglehetősen kalandos márkatörténete van, a védjegyek és a gyártás is többször gazdát cserélt, és volt olyan szereplő, amelynek gyártási tevékenységét a bíróság utólag jogosulatlannak találta. A Ráthonyi Kft. 1995 óta rendelkezik a védjegy használati jogával.