Kétmilliárd forintból vasalógyártó központ épül Kapuváron

2018.12.13. 19:11

Kétmilliárd forint önerőből gyártási központot alakít ki Kapuváron a svájci székhelyű, prémiumkategóriás vasalótermékeket gyártó Laurastar.

Tóth Tihamér, a Laurastar Services Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletétel alkalmával elmondta, hogy a gyártás 2020. januárjában indul a 4800 négyzetméter alapterületű új üzemben.

Az anyacég stratégiai döntése értelmében Portugáliából kerül át a gyártás, amelynek éves kapacitása eléri a 150 ezer tételt. Jelenleg Portugáliában mintegy százezer terméket gyártanak évente.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Kapuváron 2006 óta jelen lévő svájci vállalat kezdetben a termékek javításával foglalkozott. Tavaly adták át azt a részlegüket, ahol az úgynevezett refurbished termékekkel is foglalkoznak, vagyis a rövid időn belül meghibásodott vagy szállítási sérült árukat újítják fel, a gyártósorival megegyező minőségben.
Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy éves szinten mintegy harmincezer terméket javítanak, a "refurbished" termékek felújítása pedig eléri az ötezret.A Laurastar kapuvári üzemében a szervizközpontban tíz európai uniós országból és Svájcból érkező gépeket javítanak - tájékoztatott Tóth Tihamér.

Jean Monney, Laurastar SA elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogy

a cég most ötven embert foglalkoztat, de a gyártás indulására a létszámot szeretnék megduplázni.

Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete ünnepi beszédében méltatta, hogy Svájc és Magyarország között a 19. század óta szoros a gazdasági kapcsolat. Meglátása szerint a magyarországi termelőcégek sikerességének titka a produktivitásban és a hozzáadott értékben rejlik.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a Laurastar Services Kft. tavaly 254 millió forint nettó árbevételt ért el, ami 7 millió forinttal haladta meg az előző évit. Nyeresége 5 millió 190 ezer forint volt, 929 ezer forinttal volt kevesebb, mint 2016-ban.