Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 18,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 15,7, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 0,5 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben az előző év azonos hónapjához képest az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 24,5, az egyéb építmények építésében 28,8, a speciális szaképítésben 7,8 százalékponttal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 11,4 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,7 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Októberben ipari és egészségügyi épületekre, illetve út- és vasútépítésekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Forrás: DDC

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 40,3 százalékkal meghaladta az egy évvel azelőttit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 1,7, az egyéb építményeké 53,0 százalékkal nagyobb volt, mint 2017 októberében.

Január–októberben az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés összességében 22,2 százalékkal emelkedett.