Rekord mennyiségű összeget húztak ki az elmúlt héten a befektetők az amerikai részvényalapokból, de több milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a kötvénypiacról is, ahogy a kockázatkerülés egyre inkább fokozódott.

Több mint 46 milliárd dollár tűnt el a héten az amerikai részvénypiaci befektetési és tőzsdén kereskedett alapokból, ami az eddigi legnagyobb összegnek számít – írja a CNBC a Lipper adatai alapján.

Mindeközben szintén rekordnak számító, 13 milliárd dollárnyi tőkét húztak ki a befektetők a kötvényekből is. A relatíve alacsony kockázattal futó pénzpiaci alapokba viszont 81 milliárd dollár áramlott, ami ugyancsak rekordnak számít a felmérések kezdete óta.

A jelentős mértékű tőkekivonás mögött az áll, hogy a befektetői bizalom megroppant az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős veszteségek miatt – ez pedig előidézte a kockázatkerülést. A menekülés egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy a tőkekivonás egyszerre érintette a magas kockázatú részvényeket és az alapvetően biztonságosnak számító kötvénypiacot. Ez annak tudható be, hogy az amerikai részvény- és kötvénypiac egyszerre mutatott gyengülést, ami egy rendkívül ritka együttállásnak számít.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.Forrás: AFP/Spencer Platt

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan kamatot emel, a vállalati adósságok magasak, a rövid lejáratú kötvények relatív hozamai pedig emelkednek. Ehhez jön még az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus, valamint a csökkenő vállalati profitokra vonatkozó előrejelzések. Mindezek együtt pedig arra ösztönözték a befektetőket, hogy inkább távol maradjanak a piacoktól.

Az amerikai részvényalapok december 11-ig idén átlagosan 6,3 százalékos mínuszban vannak, míg a kötvényalapok 0,9 százalékos gyengülést mutattak. A Lipper egyébként 1992 óta méri a tőkemozgásokat, és csütörtöktől szerdáig követi a hétnapos periódusokat.

Ezzel párhuzamosan egy felmérésből kiderült, a magánbefektetők a leginkább pesszimisták a részvények teljesítményével kapcsolatban. Ennek tudható be, hogy közülük 49 százalék számít arra, hogy a piac esni fog a következő hat hónap során – olvasható ki az American Association of Individual Investors elmúlt hetet lefedő kutatásából.