Már a méhekre is érzékelőket tesznek a kutatók

2018.12.17. 11:56

Speciális hordozható érzékelőrendszert fejlesztettek ki poszméhek számára a Washingtoni Egyetem kutatói, hogy a rovarok révén nyerjenek adatokat bizonyos területek növényvilágának egészségi állapotáról.

Az apró eszköz egyebek között a hőmérsékletre és páratartalomra vonatkozó adatok begyűjtésére alkalmas. Az egyetem honlapja szerint a gazdálkodók már eddig is tudtak ilyen típusú adatokat gyűjteni drónok révén, ám ezeknek az eszközöknek rengeteg energiára van szükségük a repüléshez, vagyis nem tudnak nagy távolságokat megtenni újratöltés nélkül.

A drónok mindössze 10-20 percet képesek a levegőben maradni. Ezzel szemben a poszméhekre tervezett hordozható érzékelő nagyjából hét órán át működik. A kutatók vezeték nélkül tudják feltölteni az eszköz akkumulátorait, az adatokat pedig egy méhkasban gyűjtik be, ahová a rovarok minden este visszatérnek.

illusztrációForrás: AFP/Oliver Berg

Shyam Gollakota, a Washingtoni Egyetem docense szerint a gazdaságok számára nagy hasznot jelenthet a poszméhek "bevetése", mivel ezek a rovarok olyan dolgokat is érzékelhetnek, amelyeket a drónokhoz hasonló elektronikus eszközök nem tudnak.

"Egy drónt csak véletlenszerűen reptet az ember, míg egy méhet kifejezetten vonzanak bizonyos dolgok, például azok a növények, amelyeket előnyben részesít beporzáskor" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy ez a módszer nem csupán a környezetről szolgál értékes információkkal, hanem maguknak a poszméheknek a viselkedéséről is.