Jordan Peterson kanadai professzor és Dave Rubin komikus bejelentették, hogy a sok új szabályozás miatt otthagyják az ismert közösségi finanszírozási oldalt a Patreont, és sajátot indítanak, ami terveik szerint már karácsony előtt elérhető lesz.

Peterson és Rubin döntésének egyik legfőbb oka az volt, hogy a platform az utóbbi időben számos alkotót letiltott.

Olyan rendszert dolgoztam ki, ami lehetővé teszi az alkotók és követőik számára az együttműködést. Az előfizetői modell hasonlóan analóg módon fog történni, de számos további funkciót adunk hozzá" – nyilatkozta Peterson a Business Insidernek.

 

A Patreon logójaForrás: Patreon

Múlt héten a Vice News írt arról, hogy a Patreon azért törölte az alkotó Milo Yiannopoulost, mert jövő évi nagy turnéjához kért támogatást, ám a cég - döntését igazolva -, azt állította, hogy Yiannopoulosnak egy általuk gyűlöletcsoportnak minősített társuláshoz volt köze. A Patreon számos alkotót törölt az oldalról, akik közül többen is felkeresték a vállalatot magyarázatért, de érdemi választ nem kaptak.

Így működik a Patreon támogatási rendszere
A leginkább művészeket tömörítő vállalkozás lényege, hogy
a támogatók havonta adhatnak juttatást kedvenc alkotóiknak, legyenek dizájnerek, cosplayesek, írók vagy zenészek. A támogatás havi lebontásban történhet, és a legtöbb kreátor szintekhez köti a támogatási összeget, így sok a kizárólagos tartalom.

A Patreon számos alkotónak jövedelmező bevételi forrást jelent. A Graphtreon – a Patreon statisztikáját nyomon követő oldal – szerint

a szintén törölt Sam Harris író, videókészítő például 9 ezer előfizetővel rendelkezett november végén, ezzel pedig a tizenegyedik legnagyobb alkotó volt az oldalon, és tartalmanként akár 67 ezer dollárt (19 millió forint) is összegyűjtött.

Miután számos ismert alkotót törölt a platform, a többiek követőinek a száma is visszaesett: november végéig az oldal teljes bázisának mintegy 12 százalékát vesztette el – Dave Rubin pedig a követőinek csaknem egyötödét.

Egy új közösségi finanszírozási formának a gondolata újszerű a tömegkommunikációs térben, ugyanakkor az ötletet már korábban is megvalósították bizonyos eltérésekkel. Hasonló oldal a 2016-ban létrehozott Gabi, vagy a 4chan is. Peterson a Business Insider kérdésére nem árult el részleteket a tervezett új oldalról.