Bemutatták az első elektromos Ikarus autóbuszt

2018.12.18. 19:12

Átadták az első magyar, 100 százalékos elektromos autóbuszt. A jármű magyar-kínai együttműködéssel készült, a sorozatgyártás jövőre indul.

Bemutatták az Ikarus és a kínai CRRC Urban Traffic magyarországi vegyesvállalata, az Electrobus Europe első tisztán elektromos meghajtású buszát Székesfehérváron kedden.

Az első 100 százalékosan elektromos IkarusForrás: Székesfehérvár.hu/Molnar Artur/Art

Széles Gábor, az Ikarus elnöke elmondta, hogy több mint egyéves munka előzte meg a prototípus bemutatását, amelyben a CRRC elektromos hajtásláncokkal kapcsolatos világszínvonalú ismeretei összekapcsolódnak az Ikarus vázgyártási tapasztalatával.

A sorozatgyártás jövőre indul.

Gu Yifeng a CRRC igazgatósági elnöke hangsúlyozta, hogy a típussal elindulhat a magyar nemzeti márka újbóli felfutása, és még több munkahely jöhet létre az Ikarusnál. A termékkel megcélozhatják az európai piacokat.

Több mint 200 kilométert bír egy töltésselForrás: Székesfehérvár.hu/Molnar Artur/Art

A CityPioneer nevű, alacsonypadlós jármű meghajtásáról egy 240 kilowattos állandó mágneses szinkronmotor gondoskodik, a 313 kilowattos akkumulátorcsomaggal 200-260 kilométer megtételére alkalmas, a teljes töltöttséghez 5-6 óra szükséges.

Cser-Palkovics András polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a közösségi közlekedés egyre inkább felértékelődik a világban és Székesfehérváron is, a megállapodás tehát a jövő felé fordulást jelenti. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben lesznek pályázatok a dízel buszok kiváltására, elektromosra cserélésére.

Székesfehérvár mellett Szeged, Zalaegerszeg és Miskolc is érdeklődik az e-busz iránt, ám előbb bizonyítaniuk kell a volántársaságok felé, hogy a busz alkalmas a menetrend szerinti, városi használatra.