Az amerikai illetékes hatóságtól megkapta az engedélyt az egyesüléshez az Egyesült Államok harmadik és negyedik legnagyobb távközlési cége, a T-Mobile és a Sprint.

A külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) döntéséről a két cég közös közleményben számolt be. Az ügylethez azért kellett a CFIUS engedélye, mert a T-Mobile 63 százaléka a német Deutsche Telekom, a Sprint 85 százaléka pedig a japán SoftBank távközlési cég tulajdona.

A 26,5 milliárd dolláros ügylet révén létrejövő új cég a Verizon és az AT&T után a harmadik legnagyobb lesz az amerikai vezeték nélküli telekommunikációs szolgáltató piacon.  

A T-Mobile anyacégének 42 százalékos, a japán SoftBanknak pedig 27 százaléknyi részesedése lesz az egyesülő vállalatban. A fennmaradó 31 százalékot a tőzsdén értékesítik.
A két cég 2019 első felében tervezi lezárni az ügyletet, amelytől évi mintegy 6 milliárd dollár költségmegtakarítást várnak.

illusztrációForrás: MTI/Mohai Balázs

Az egyesülés révén létrejövő cég T-Mobile néven fut majd és több ezer új alkalmazottat tervez felvenni, hogy felgyorsítsák az 5G mobilhálózat kiépítését az országban. Az új cég előfizetőinek a száma közel 127 millió lesz.

A két cég 2014-ben már próbálkozott az egyesüléssel, az azonban akkor meghiúsult az Obama-kormányzat ellenállása miatt.

A keddi New York-i tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben a Sprint árfolyama 5,2 százalék pluszban, a T-Mobile részvényára 0,7 százalékos mínuszban állt.