Kartellező kútfúrók 100 milliós bírságot kaptak

2018.12.19. 11:35

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen mintegy 105 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki négy, kútfúrással foglalkozó vállalkozásra, amiért egyes közbeszerzések pályázóiként a verseny korlátozásáról állapodtak meg egymással - áll a GVH Origóhoz eljuttatott közleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást folytatott a Vikuv Vízkutató és Fúró Zrt.-vel, az Aquazit Szolgáltató Kft.-vel, a Drillingwater Kft.-vel és a Geo-Sivo Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.-vel szemben.

Kartellező kútfúrókat büntetett a GVHForrás: GVH

A hatóság megállapította, hogy a négy cég felosztotta egymás között egyes települések kútfúrással, -felújítással és -hasznosítással kapcsolatos közbeszerzési tendereit.

A vállalkozások ennek érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással, illetve előzetesen egyeztették ajánlati áraikat is, és megállapodtak a nyertes személyéről.Három érintett vállalkozás – a Vikuv, az Aquazit és a Drillingwater – nem tagadta megállapodásuk létrejöttét, azonban arra hivatkoztak, hogy az Aquazit és a Drillingwater a Vikuv tényleges irányítása alatt álló vállalkozáscsoportba tartozóknak tekinthetők, ezért együttműködésük nem ütközhet a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmába.

A GVH nem fogadta el álláspontjukat a felhozott érvek és bizonyítékok mérlegelése után, mert a vállalkozások nem tudták bizonyítani, hogy a Vikuv rendezett jogi keretek között tartós irányítást gyakorolt volna a másik két vállalkozás felett. A hatóság döntése ezért egymástól független, jogsértő módon összejátszó vállalkozásoknak tekintette a megállapodás résztvevőit.

A fentieken túl megállapítást nyert, hogy Kengyel község közbeszerzése esetében a Vikuv a Geo-Sivo Kft.-vel megállapodva készített pályázatot utóbbi nevében, hogy annak magasabb ajánlati árával a saját nyerését biztosítsa, amellett, hogy a tendergyőzelme érdekében a harmadik pályázó, az Aquazit is nyújtott be úgynevezett támogató, azaz, magasabb összegű ajánlatot.

A közbeszerzéseken történő összejátszás különösen súlyos jogsértésnek minősül, és bizonyos esetekben akár büntetőjogi következményekkel járhat.

A hatóság minden érintett vállalkozásra a Versenytörvény szerint kiszabható maximális bírságot rótta ki.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ez most a helyzet a lakossági fúrt kutak engedélyeztetetésével

A lakossági ingatlanokon álló, a tulajdonosok vagy a használók által létesített fúrt kutak helyzete idén ősszel különösen sok figyelmet kapott. Ennek oka az volt, hogy az eredeti szabályozás szerint, december 31-én lejárt az engedély nélkül létesített vagy nem az engedélyezett műszaki tartalommal megépített kutak jogkövetkezmények nélküli bejelentésre adott határidő.

Ennek előzményeiről az Origó több cikkében beszámolt. Néhány nappal ezelőtt pedig ebben a cikkben írtuk meg a lakossági fúrt kutakat érintő legfontosabb aktualitást arról, hogy a parlament elfogadta törvénymódosítás alapján, a bejelentésre adott moratórium határideje két évvel kitolódott.