A ritka skót whiskyk harmada megbukott egy speciális laboratóriumi teszten - írja a BBC. Az italok jelentős részéről az derült ki, hogy közönséges hamisítvány, de legalábbis nem olyan régi vagy nem olyan eredeti ritkaság, mint ahogy azt addig állították róla.

Az 55 megvizsgált üveg scotch-ból 21-nél találtak problémát a karbonos laborvizsgálat során szakértők. A Scottish Universities Environmental Research Centre (SUERC) nevű intézményben végzett vizsgálaton kiderült, hogy vagy közönséges hamisítványok, vagy nem abban az évben készültek, amit az üveg címkéjén feltüntettek.

A vizsgálatot egy ritka és régi whiskykülönlegességek kereskedelmével foglalkozó vállalkozás kérte, miután azt tapasztalta, az italok ezen, egyébként növekvő piacán, megszaporodtak a gyanús italok.

A laborvizsgálatra kiválasztott italokat véletlenszerűen gyűjtötték be árveréseken, magángyűjtőktől és kereskedőktől.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Kanawa_Studio/Kanawa_Studio

A problémás italok között ott van egy Ardbeg 1885 jelzésű, valamint egy, a 20 század elejéről származó Thorne's Heritage párlat is. Ez utóbbi üveget egy árverésen kívánták értékesíteni.

Tavaly egy 7600 fontos skót whiskyről derült ki egy svájci hotelben, hogy közönséges hamisítvány.

A megvizsgált italok közül a 21 problémás névleges értéke összesen 635 ezer font.

Ez mintegy 235 millió forint.

Az úgynevezett másodlagos whiskypiacon - aukciókon vagy magángyűjtők egymás közötti adásvételével gazdát cserélő üvegekről van szó - forgó, hamis különlegességek összesített értéke eddig mintegy 41 millió fontra becsülhető. Ez több, mint az egész brit aukciós whiskypiac a maga 36 millió fontos értékével.A mostani eredmények tükrében a vintage italok piaca minden bizonnyal  közel sem akkora értéket képvisel, mint becsülték.

A hamis skót whiskyk kapcsán az az általános probléma - így a szakértők -, hogy nem olyan összetevőket tartalmaznak, mint amelyeket tudni vélnek a tulajdonosaik vagy a kereskedők. Az ital önmagában ettől még lehet minőségi, de a másodlagos piacon nem felel meg az itt forgó, valódi különlegességgekkel szemben támasztott követelményeknek.