Nem jó ötlet azonnal elfogadni a NAV bevallástervezetét

2018.12.23. 11:18

Az adóhatóság 2019-től elkészíti az adóbevallási tervezetet az egyéni vállalkozók részére is, vagyis az már a 2018-as adóévre vonatkozóan is. Ez elsőre remek hír, nem árt tudni azonban, hogy mit is tud a NAV egyáltalán megcsinálni és mit nem – írja az üzletem.hu.

Arra kell számítani, hogy amit a hatóság hozzá tud tenni a bevalláshoz, az meglehetősen hiányos lesz.

Csak arra van ugyanis rálátása, ha az egyéni vállalkozó kifizetőtől kap jövedelmet, vagyis olyan jövedelemről van szó, ami után előleget fizettek. Tipikusan ilyen a munkabér, osztalék, ingatlan bérbeadás vállalkozásnak, megbízási díj. Tehát mindaz, ami nem függ össze a vállalkozó tevékenységével.

Arra ugyanis nem lát rá a NAV.

Van, amikor a NAV bevallástervezetét elsőre el lehet fogadnia egy egyéni vállalkozónak, ha szünetelteti a tevékenységét, illetve ha evás vagy katás - kivéve ha volt ingatlan adásvételeForrás: Shutterstock

Minden bevételt, amit a vállalkozó tevékenysége folytán megszerzett, az hiányozni fog ebből a tervezetből. Hasonlóképpen hiányozni fog az olyan jövedelem, ami nem tevékenységéből származik, de nem is kapcsolódott hozzá adólevonás. Ilyen például az ingatlan adásvétel vagy az ingatlan bérbeadása magánszemélynek. Ezekkel a vállalkozónak magának kell kiegészíteni a megküldött verziót. Jó eséllyel a végleges bevallás köszönőviszonyban sem lesz azzal, amit a NAV megküldött.

De mi értelme lesz ennek, ha úgyis a vállalkozónak kell elvégeznie a munka dandárját? Egyrészt ez tökéletesen elegendő lesz akkor, ha a vállalkozó éppen szünetelteti tevékenységét. Másrészt hasznos abban az esetben, ha a vállalkozónak nem szja szerint adózik, hanem evás vagy katás. Ez esetben ugyanis nincs mivel kiegészíteni a megküldött tervezetet – kivéve tipikusan az ingatlan adásvételt, ahol nem volt adóelőleg-fizetés.

A bevallási határidő ezzel párhuzamosan február 25-ről május 20-ra módosul.