Több mint 7 milliárd dollárba kerül a maláj malőr a Goldman Sachs-nek

2018.12.21. 14:04

Az ország pénzügyminisztere bejelentette, hogy 7,5 milliárd dollárnyi kárpótlást kér a Goldman Sachs amerikai pénzintézettől, amiért az befektetéseket kínált a vizsgálat alatt álló 1MDB alapba – állítja a CNBC.

A malajziai ügyészség a héten indított eljárást a Goldman Sachs pénzintézet 1MDB kötvényértékesítésével kapcsolatban – és ez az első eljárás, amit az üggyel kapcsolatban az amerikai bank ellen indítottak.

A Goldman Sachs épülete New YorkbanForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A Goldman Sachs tagadta a jogsértést, és azt állította, hogy a korábbi malájziai kormány néhány tagja hazudott a pénzintézetnek a kötvényből származó bevételekkel kapcsolatban. A három tíz éves futamidejű kötvény hozama 4,4 százalékról 5,99 százalékra emelkedett.

A kötvények összértéke mellett a Goldman Sachs-nek további egymilliárd dollárt kell fizetnie,mert előzőleg szerény 600 millió dolláros kezelési költséget, tanácsadói díjat számlázott le, valamint a „piaci árfolyamnál magasabbra árazta" a kötvényeket – idézte a Financial Times a malájziai pénzügyminisztert.

IllusztrációForrás: AFP/Chris Hondros

A cég korábban tájékoztatta befektetőit, hogy már elkülönítettek egy bizonyos összeget az 1MDB jogi eljárásával kapcsolatos potenciális veszteségek fedezésére.

Az 1MDB kötvénykibocsátások célja az volt, hogy pénzt gyűjtsünk Malájzia javára; ehelyett a pénzeszközök jelentős részét ellopták a Kuala Lumpur-i kormány tagjainak és támogatóinak" – nyilatkozta a pénzintézet a Financial Times-nak. 

Két korábbi bankár Roger Ng és Tim Leissner felelősségét is vizsgálják – utóbbit a napokban örökre kitiltották Szingapúrból, ahol szintén vizsgálat folyik a Goldman Sachs ellen.

Malájzia jelenleg nem tárgyal a bankkal, de ez a jövőben változhat - állítja a miniszter.

Az USA Igazságügyi Minisztériuma azt vélelmezi, hogy 4,5 milliárd dollárt elsikkasztottak az 1MDB kötvénycsomagjából, és ezen a pénzen - többek között - londoni és New York-i ingatlanokat, drága ékszereket és magánrepülőgépeket vettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK