Itt a nagy virsliteszt, kiderült hány virsli bukott meg a vizsgálaton

Kolbász, virsli, lecsókolbász, étel, hús
Sausages lying in a sales counter in a butcher's shop in Berlin, Germany, 23 May 2016. PHOTO: MAURIZIO GAMBARINI/dpa
Vágólapra másolva!
Az év végén sem pihent a fogyasztóvédelem, szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg.
Vágólapra másolva!

Az ITM szokásos vizsgálatával járul hozzá ahhoz, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra - jelzi közleményében a minisztérium.

Illusztráció Forrás: Jeremy Keith/Flickr

A húszféle bevizsgált virslinél azt nézték az ellenőrök, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy

a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást.

Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során.

Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

Húszféle virslit vizsgáltak be Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maurizio Gambarini

A fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók megtévesztése miatt bírságot szabott ki, a gyártókat az Élelmiszerkönyv előírásainak betartására kötelezte.

A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első. Az ITM célja a rendszeres termékvizsgálatokkal az, hogy a vásárlók az üzletekben és a webáruházakban az előírásoknak mindenben megfelelő termékek közül válogathassanak - jelzi a minisztérium.

Az ellenőrzött virslik adatai a tudatos vásárlói döntések elősegítéséhez ide kattintva érhetőek el a fogyasztók által.