Varga Mihály: Jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban

2018.12.27. 19:36

Varga Mihály pénzügyminiszter az M1 Forint, fillér magazinjában szerepelt. Itt a pénzügyminiszter elemezte a magyar gazdaság 2018-as helyzetét, de kitért a 2019-es év várakozásaira is.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta a műsorban, hogy jól teljesített a magyar gazdaság 2018-ban.

Ezt jól mutatja, hogy tavaly az export értéke átlépte a százmilliárd eurót, ez korábban soha nem fordult elő.

További jó hír, hogy a folyó fizetési mérleg többletet mutat, a külkereskedelmi mérleg szintén.

Jól látható, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi állapotban van, és az export továbbra is erősen teljesít – mutatott rá a miniszter.

Varga Mihály kiemelte, hogy az uniós források mellett 2019-ben is számos olyan kiírással találkozhatnak majd a vállalkozások, amelyeket a kormány hazai forrásból finanszíroz. Ennek egy része már az Ipar 4.0-hoz, a robotizációhoz, a digitalizációhoz kötődik.A másik részét olyan vállalkozásoknak biztosítják, amelyek kiszorultak az európai uniós támogatásokból a méretük vagy a foglalkoztatói létszámuk miatt. Ezek a nagyvállalati, beruházási-támogatási programban a fejlesztéseikhez, a beruházásaikhoz segítséget kapnak a magyar államtól – mondta a pénzügyminiszter.

Varga MihályFotó: Hirling Bálint - Origo

Varga Mihály kiemelte, hogy az állam 42 500 forint életkezdési támogatást nyújt minden születendő gyermeknek, amit egy letéti számlám helyeznek el a Magyar Államkincstárban.

A babakötvénybe tett megtakarításokhoz nagyon kedvező kamatozás társul, több mint öt százalék jelenleg a kamat. Ez ma Magyarországon az állampapírok és a különböző kincstárjegyek közül a legvonzóbb és legmagasabb megtakarítási hozammal rendelkező forma– emelte ki.

A pénzügyminiszter szerint a kormány legfontosabb programja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

A csok 2016-os bevezetése óta az épített lakások száma megduplázódott, a kiadott építési engedélyek száma pedig megháromszorozódott– mondta Varga Mihály.

A csok megpróbálja kezelni az ország területi különbözőségeit, ezzel azoknak az 5000 fő alatti településen élőknek is igyekeznek segíteni, akik a vidék népességmegtartó erejét jelentik.

Varga Mihály elárulta, hogy most készítik elő a vidéken élők otthonteremtési támogatásának eszközeit, például a falusi csokot.