A kakaó volt a tavalyi év slágere a világpiacokon

2019.01.04. 06:18

A lassuló gazdasági növekedés és az amerikai-kínai vámháború miatt tavaly csökkent a világpiaci kereskedelem volumene. Ugyanakkor a kakaóbab ára emelkedett. A legtöbb fontos termőterületen száraz volt az időjárás, ami befolyással volt a terméseredményekre. Ez pedig alaposan feltornázta az értékes növény árát.

„Nyugat-Afrikában továbbra is igen jó a terméshozam" – nyilatkozta Jack Scoville vezető elemző a CNBC-nek, ám azt is hozzátette, ugyanakkor csökkent a kitermelés mértéke. Korábban Elefántcsontpart 2 millió tonna helyett 1,985 millió tonnára becsülte a saját kakaóbab-kitermelését.

IllusztrációForrás: AFP/John Thys

Bár a kakaó az amerikai kontinensről származik, a világtermelés kétharmada Afrikából, ezen belül Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából és Kamerunból kerül a világpiacra.

Scoville szerint a kereslet tovább fog nőni a kakaóbab iránt, mivel mind Kelet-Afrikában, mind Ázsiában jó a terméshozam, és a következő betakarításnál nagyobb mennyiségre számítanak. A termény ára tavaly 28 százalékkal emelkedett.

A kakaófa terméseForrás: AFP/Orlando Sierra

A csokoládé előállításához használt kakaóbab magas ára erős nyomást gyakorolt az édességipari vállalatokra. Például a Hershey Co. és a Tootsie Roll Industries egyaránt hatszázalékos veszteséget produkált.

A svájci Nestlé pénzügyi vezérigazgatója júliusban elmondta, hogy az év elején komoly költséghatékonysági átszervezésekbe kezdett a cég. Csak így tudták ellensúlyozni a megnövekedett alapanyagárat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: