Egyre több nyugdíjasnak éri meg dolgozni

2019.01.03. 07:43

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Időknek nyilatkozott arról, mennyiben változik a nyugdíjas munkavállalók helyzete, valamint hogy a vállalkozóknak is megéri majd az idősebbeket foglalkoztatni. Idén ugyanis már csak személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak, járulékot nem, de ezzel együtt természetesen továbbra is jár a kórházi és a háziorvosi ellátás.

A magyar munkaerőhiányra ma a nyugdíjasok foglalkoztatásában látja a megoldást a magyar kormány – nyilatkozta Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Időknek.

A munkaerőhiányt akár azok a szakemberek is pótolhatják, akik korábban nyugdíjba vonultak, de mellette önként és szívesen vállalnak munkát – mondta a lapnak a pénzügyminiszter helyettese.

A magyar kormány ezért rendkívül kedvezményes körülményeket alakít ki azoknak a nyugdíjasoknak, akik úgy döntenek, visszatérnek a munkaerőpiacra. Ennek részeként a január elseje óta élő szabályok alapján a nyugdíj mellett dolgozók fizetéséből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell levonni, az érintetteknek tehát sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük.

Tállai AndrásForrás: MTI/Balogh Zoltán

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a dolgozó idősek ellátás nélkül maradnának. A nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek, ebben semmilyen változás nem lesz. A szabályok átalakítása azt a célt szolgálta, hogy a dolgozó nyugdíjasok fizetésük minél nagyobb részét kézhez kapják – magyarázta a miniszterhelyettes.

Ugyanúgy jár a kórházi és a háziorvosi ellátás, s felkereshető a szakrendelés is.

Példaként azt hozta fel, hogy eddig bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Idén viszont már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas dolgozó zsebében.

A miniszterhelyettes szerint elképzelhető, hogy az új szabályozás nyomán sok nyugdíjas átgondolja saját helyzetét, s akár részmunkaidőben is, de újra munkába áll.

Jelenleg Magyarországon nagyjából hetvenezer ember dolgozik a nyugdíj mellett. Az új, kedvező adóügyi szabályrendszer következtében ez a létszám nem túl hosszú idő alatt akár a duplájára is emelkedhet – mondta Tállai András.

A munkaadóknak több okból is megéri nyugdíjas szakembereket felvenni. Egyrészt a cégek ilyenkor mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól, januártól 21 százaléknyi közterhet takarítanak meg. Másrészt a nyugdíjas dolgozók felvételével olyan tapasztalat, tudás és szakértelem kerülhet a vállalkozáshoz, amely a legnagyobb hozzáadott értékkel bírhat bármely gazdasági szereplő esetében.