Idén többen és többet szeretnének megtakarítani a magyarok

ideas, ötletek, ötlet, gondolat
Vágólapra másolva!
Az emberek ötöde (21 százalék) tenne 2019-re újévi fogadalmat: a legtöbben pénzügyekkel, valamint életmódváltással kapcsolatos célokat fogalmaznak meg, ezt követik a karrier célok – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. 2018-hoz képest 10 százalékkal többen szeretnének pénzt megtakarítani idén.
Vágólapra másolva!

Újévi fogadalom 2019-re

A Budapest Bank kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek 21 százaléka tervezi, hogy megfogad valamit újévkor a 2019-es évre, 35 százalék még bizonytalan. A fogadalomtételben a kor tűnik leginkább meghatározónak:

a fiatalabb korosztály, a 18-29 évesek hajlamosabbak inkább arra, hogy újévi fogadalmakat tegyenek. A leggyakoribb tíz magunknak tett ígéret fele pénzzel kapcsolatos, három pedig az egészséges életmódot célozza.

Az újévi fogadalmat tenni tervezők 34 százaléka többet szeretne sportolni, 32 százalékuk több pénzt tenne félre valamilyen célra (tavaly ez a szám 22 százalék volt), 31 százalékuk pedig általánosságban jobban szeretne spórolni. A 2019-es újévi fogadalmat tevők harmada tervezi, hogy többet fog megtakarítani. Közülük 48 százalék általános tartalékot szeretne képezni váratlan helyzetekre, 38 százalék utazna, és 37 százalék ingatlant vásárolna vagy újítana fel.

Forrás: Budapest Bank
Forrás: Budapest Bank

Az újévi ígéretet felsorolók 75 százaléka úgy véli, valószínűleg betartja majd, amit megfogadott, 24 százalék kifejezetten biztos benne. Ha csak a pénzügyi fogadalmakat vizsgáljuk, 20 százalék biztos benne, hogy betartja az ígéretét.

A legbiztosabbak magukban a dohányzásról való leszokást tervezők: 30 százalék szerint neki biztosan menni fog, ami nagyon erőteljes elhatározásra utal.

Érdekes, hogy a megkérdezettek 45 százaléka négy vagy több fogadalmat is tervez tenni. A mennyiség csökkentheti a sikeresség valószínűségét; 37 százalék vallja, hogy van olyan fogalma, amelynek teljesítésében nem bízik.

Tavalyi, 2018-ra tett újévi fogadalmak

A tavalyi évkezdetkor megfogadott 10 leggyakoribb cél fele is pénzügyi vonatkozású volt, de 2018-ban felkerült még a tízes listára két másik vállalás, hogy többet tesznek a munkahelyi előrejutásért, valamint hogy elkezdenek valami újat tanulni. 2018-ra az emberek 30 százaléka egy fogadalmat, 31 százalék négy vagy több újévi fogalmamat tett.

40 százalék azt vallja, sikerült betartania legalább egy 2018-ra tett fogadalmat, 42 százaléknak csak részben sikerült. Csak a pénzügyelet tekintve még jobb az arány: 45 százalék tartott be legalább egy fogadalmat.

Ugyanakkor 39 százaléknak egyetlen újévi fogadalmát sem sikerült betartania tavaly. A kudarc okai között élen szerepel a kitartás elégtelensége (30 százalék), az anyagiak hiánya (20 százalék), és a váratlan helyzetek kizökkentő hatása (19 százalék). A legrosszabb eredmény a káros szenvedélyek elhagyásánál mérhető: a tavaly újévi fogadalmat tevők mintegy kétharmada (69 százalék) a dohányzásról való leszokást nem tudta megvalósítani.

Újévkor új fogadalmakon törjük a fejünket, de visszatekintve az elmúlt évre, ezek kevesebb mint fele valósult meg Forrás: Shutterstock

Évkezdettől függetlenül is teszünk fogadalmat

A válaszadók 16 százaléka gyakran, 55 százalék pedig alkalmanként tesz fogadalmat évközben.

A legtöbben (32 százalék) azt fogadták már meg életük során, hogy kevesebbet költenek haszontalan dolgokra, 24 százalék ígérte már meg magának, hogy jobban fog spórolni, és ugyancsak 24 százalék azt, hogy elkezd félretenni egy új célra.

Újévi szokások, babonák

Íme néhány újévi babona ismertségi sorrendben:

Forrás: Origo

Összességében elmondható, hogy az étkezéssel kapcsolatos újévi szokások, babonák a legismertebbek.

Majdnem az összes válaszadó (93 százalék) tudja, hogy újév napján lencsét vagy más hüvelyes termést szokás enni, mert az a közkeletű vélekedés szerint szerencsét és/vagy pénzt hoz. Közel ennyien hallották már, hogy a malac kitúrja (84 százalék), a szárnyas pedig elkaparja a szerencsénket (81 százalék). A veszekedés és a szemétkivitel tilalmát is ismeri a többség (61-64 százalék). Aki ismer egy adott babonát, túlnyomó arányban (67-84 százalék) törekszik is azt tiszteletben tartani. A legtöbben 18-59 éves korosztályban tartják meg a szokásokat.