Tudja, hol van és mit visz a világ leghosszabb szállítószalagja?

Horizontal
A picture taken on May 13, 2013 shows facilities of the factory of the National Moroccan phosphates company (OCP/public) in Marca, near Laayoune, the capial of Moroccan-controlled Western Sahara. As a global leader in the market for phosphate and its derivatives, OCP has been a key player in the international market since its founding in 1920, the world’s largest exporter of phosphate rock and phosphoric acid and one of the world’s largest fertilizer producers. AFP PHOTOS/FADEL SENNA (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Sivatagon át húzódik a világ leghosszabb szállítószalagja, melyen fontos nyersanyag, foszfát utazik a bányákból a tengeri kikötők felé.
Vágólapra másolva!

A foszfátból előállítható foszfor nélkülözhetetlen a növények és az állatok számára. A műtrágyagyártás mellett az élelmiszeriparnak is nagy szüksége van arra, elsősorban savanyítóanyagként, foszforsav formájában.

A világ egyik legfontosabb foszfáttartaléka található a Marokkó megszállta Nyugat-Szaharában Forrás: AFP/Fadel Senna

Nyugat-Szahara, hivtatalos nevén a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság területén található Bu Craa, a világ talán legfontosabb foszfátbányája. Az ország neve viszonylag ritkán szerepel a híradásokban, mivel azt Marokkó 1975 óta megszállás alatt tartja, a kitermelést pedig marokkói állami vállalat irányítja. A megszállt, tengerparti területeitől eltekintve értéktelen sivatagos részeken fekvő Nyugat-Szahara jelenleg is kettéosztott, keleti térségeit a felszabadítást fegyveres erővel kivívni akarók uralják, a nyugati részén marokkói a közigazgatás. A térségben a fegyveres összetűzések 1991 óta szünetelnek, ám a terület jelenleg is Afrika egyik robbanásveszélyes, de igen szegény régiójának számít.

A megszállt ország két felét a Marokkó által az 1980-as években emelt Berm-vonal vágja ketté.

A homokból és kőből épült fal a világ második leghosszabb ilyen létesítménye a kínai nagy fal után.

A faltól keletre a marokkói uralom ellen küzdők a Szahravi Köztársaságot kiáltották ki, ám a terület nem funkcionál hagyományos államként, még legfontosabb intézményei is menekülttáborokban működnek.

A fal nyugati oldalán a Marokkónak fontos nyersanyagkészletek találhatók, így a foszfátlelőhelyek.

A Bou Craa-bánya jelentősége pedig világviszonylatban is óriási. A US Geological Survey jelentése szerint, az itteni tartalékkal együtt, Marokkó rendelkezik a világ 300 milliárd tonnára becsült foszfátkőzet-készletének 70 százalékával.

A marokkói foszfátkitermelő vállalat telephelye a megszállt Nyugat-Szahara fővárosában, El-Ajúnnban, ahová a sivatagban kitermelt nyersanyag a 98 kilométeres szállítószalagon érkezik Forrás: AFP/Fadel Senna

Az itt kitermelt nyersanyag jelentős része az Egyesült Államokba kerül. Méghozzá nem is akáhogyan.

A bányából indul ugyanis a világ leghosszabb, 98 kilométeres szállítószalagja.

A szalagot még műholdfelvételeken is lehet látni. Az észak-nyugati irányba haladó fehéres színű vonal a szállítószalag:

Óránkénti kapacitása több mint 2000 tonna.

Ezen a nyersanyag az El-Ajún külvárosában található feldolgozóüzembe jut el. Feldolgozást követően a kikötőben rakodják hajókra.

Bár más államok - például az USA és a Kína - jelenleg nagyobb mennyiségben állítanak elő foszfort, mint Marokkó, az ország a tervek szerint 2019-ben bővíti feldolgozó-kapacitásait. A világ foszfátgénye - az ipari felhasználást és a műtrágyagyártást tekintve - az idei évben a várakozások szerint 48,2 millió tonnára nő.