Sivatagon át húzódik a világ leghosszabb szállítószalagja, melyen fontos nyersanyag, foszfát utazik a bányákból a tengeri kikötők felé.

A foszfátból előállítható foszfor nélkülözhetetlen a növények és az állatok számára. A műtrágyagyártás mellett az élelmiszeriparnak is nagy szüksége van arra, elsősorban savanyítóanyagként, foszforsav formájában.

A világ egyik legfontosabb foszfáttartaléka található a Marokkó megszállta Nyugat-SzaharábanForrás: AFP/Fadel Senna

Nyugat-Szahara, hivtatalos nevén a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság területén található Bu Craa, a világ talán legfontosabb foszfátbányája. Az ország neve viszonylag ritkán szerepel a híradásokban, mivel azt Marokkó 1975 óta megszállás alatt tartja, a kitermelést pedig marokkói állami vállalat irányítja. A megszállt, tengerparti területeitől eltekintve értéktelen sivatagos részeken fekvő Nyugat-Szahara jelenleg is kettéosztott, keleti térségeit a felszabadítást fegyveres erővel kivívni akarók uralják, a nyugati részén marokkói a közigazgatás. A térségben a fegyveres összetűzések 1991 óta szünetelnek, ám a terület jelenleg is Afrika egyik robbanásveszélyes, de igen szegény régiójának számít.

A megszállt ország két felét a Marokkó által az 1980-as években emelt Berm-vonal vágja ketté.

A homokból és kőből épült fal a világ második leghosszabb ilyen létesítménye a kínai nagy fal után.

A faltól keletre a marokkói uralom ellen küzdők a Szahravi Köztársaságot kiáltották ki, ám a terület nem funkcionál hagyományos államként, még legfontosabb intézményei is menekülttáborokban működnek.

A fal nyugati oldalán a Marokkónak fontos nyersanyagkészletek találhatók, így a foszfátlelőhelyek.

A Bou Craa-bánya jelentősége pedig világviszonylatban is óriási. A US Geological Survey jelentése szerint, az itteni tartalékkal együtt, Marokkó rendelkezik a világ 300 milliárd tonnára becsült foszfátkőzet-készletének 70 százalékával.

A marokkói foszfátkitermelő vállalat telephelye a megszállt Nyugat-Szahara fővárosában, El-Ajúnnban, ahová a sivatagban kitermelt nyersanyag a 98 kilométeres szállítószalagon érkezikForrás: AFP/Fadel Senna

Az itt kitermelt nyersanyag jelentős része az Egyesült Államokba kerül. Méghozzá nem is akáhogyan.

A bányából indul ugyanis a világ leghosszabb, 98 kilométeres szállítószalagja.

A szalagot még műholdfelvételeken is lehet látni. Az észak-nyugati irányba haladó fehéres színű vonal a szállítószalag:

Óránkénti kapacitása több mint 2000 tonna.

Ezen a nyersanyag az El-Ajún külvárosában található feldolgozóüzembe jut el. Feldolgozást követően a kikötőben rakodják hajókra.

Bár más államok - például az USA és a Kína - jelenleg nagyobb mennyiségben állítanak elő foszfort, mint Marokkó, az ország a tervek szerint 2019-ben bővíti feldolgozó-kapacitásait. A világ foszfátgénye - az ipari felhasználást és a műtrágyagyártást tekintve - az idei évben a várakozások szerint 48,2 millió tonnára nő.