Leginkább a kibertámadásoktól tartanak a pénzintézetek vezetői

2019.01.03. 13:05

Leginkább a kibertámadásoktól tartanak a pénzintézetek vezetői, a feltörekvő technológiák elterjedésével a jövőben azonban további kockázatokra is számítanak, derült ki az EY 29 országban összesen 74 cég megkérdezésén alapuló felmérésből.

A kiberkockázatoktól (80 százalék), az informatikai rendszerek leállásától (64 százalék), egy harmadik fél által okozott súlyos hibától (64 százalék), valamint adatelérési problémáktól (41 százalék) tartanak leginkább a bankok vezetői az Ernst & Young Global Limited és az Institute of International Finance (IIF) együttműködésében készült kutatás alapján.

IllusztrációForrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A válaszadók szerint az elkövetkező öt évben a feltörekvő technológiák további kockázatokat jelenthetnek a bankok számára.

A kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek a különböző veszélyek feltérképezésében – például számítógépes támadások vagy természeti katasztrófák – az azokra történő felkészülésben, a krízis helyzetek kezelésében, illetve az incidenseket követő helyreállításban is hatékony támogatást tudnak adni.

A versenyképesség megtartásához és a sikeres digitális átalakuláshoz a vezetőknek alkalmazkodniuk kell a minden eddiginél gyorsabban és intenzívebben változó kockázati környezethez. El kell sajátítaniuk a működési zavarok kezelésének és a helyreállításnak módszereit" – nyilatkozta Zala Mihály az EY Kibervédelmi Szolgáltatások üzletágának vezetője.

A felmérés rámutat arra, hogy a kockázatkezelési funkcióknak jelentős hatása lehet többek között a csalások megfigyelésében (72 százalék), a pénzügyi bűncselekmények elkerülésében (68 százalék) valamint a kibertámadások kivédésében (57 százalék). A terület szakemberei a vállalatvezetéssel együttműködve kulcsszerepet játszhatnak az új üzleti lehetőségek feltárásában is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK