A Bermudák még a Google adóját is eltüntette

bermuda
A Bermuda-háromszög északi csúcsa nem a rejtélyekkel, hanem a napenergiával hívja fel a figyelmet
Vágólapra másolva!
A Reuters információi szerint a Google 2017-ben mintegy 19,9 milliárd eurót folyatott át a Bermudákra holland vállalatán keresztül. Bár az ügylet papíron jogszerű, az óriáscég mégsem kívánta kommentálni az értesüléseket.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség a holland kereskedelmi kamara részéről is ellenjegyzett dokumentumokra hivatkozik. Ezek szerint a Google Netherlands Holdings BV nevű cég 2017-ben hatalmas summát pumpált át a Bermudákra, a közel 23 milliárd dollár nagyjából negyedével több, mint a 2016-ban átfolyatott összeg.

Az Alphabet - a Google anyavállalata - a hollandiai leányvállalatot arra használja, hogy az Egyesült Államokon kívül keletkező egyes bevételeket azon keresztül a Google Ireland Holdings-hoz, a Bermudákon lévő cégükhöz irányítsa át.

A Bermudákon a társaságok ugyanis nem fizetnek adót bevételeik után.

Ez az adóstratégia, az úgynevezett „Double Irish, Dutch Sandwich", törvényes, és lehetővé teszi a Google-nak, hogy elkerüljék az amerikai vagy európai adózást, amelyek tengerentúli bevételeik nagy részét elszippantanák.

A Bermuda-szigetek egyébként jogilag brit tengerentúli terület, de a térség jobban ismert az óceánnak itt található azon részéről, mely furcsa hajó- és repülőeltűnéseknek volt a helyszíne.

A hírhedt Bermuda-háromszög Forrás: Pixabay

Az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására Írország 2014-ben úgy döntött, hogy fokozatosan kihátrál az óráscéggel kötött korábbi megállapodásból, és 2020-ban megszünteti a Google adókedvezményeit.

A cég nem válaszolt semmilyen megkeresésre az üggyel kapcsolatban.

A Google Netherlands Holdings BV 2017-ben Hollandiában 3,4 millió eurót fizetett adóként, és a cég dokumentumai 13,6 millió eurós adózás előtti eredményről tanúskodnak.