Emelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek

2019.01.06. 09:03

Az Apple nem csak a tőzsdén került bajba, hiszen Németországban betiltják bizonyos készülékei értékesítését. Magyarországon januártól olcsóbban vásárolhatunk tartós tejet, emelkedik a gyed, és mindemellett idén is folytatódhat a bérnövekedés. A héten az is kiderült, hogy mely ország jelentheti a legnagyobb problémát a világgazdaságnak 2019-ben. A hét gazdasági összefoglalója.

2010 óta közel 800 ezerrel dolgoznak többen

Magyarországon 2010-hez képest 785 ezerrel többen dolgoznak, közülük 662 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el, s a kedvező tendenciák a foglalkoztatásban várhatóan 2019-ben is megmaradnak.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy a növekedést nem a közmunkaprogramba bejutott emberek száma generálta, hanem a versenypiac bővül. A foglalkoztatottság növekedésével párhuzamosan mára a munkanélküliek aránya is történelmi mélypontra esett. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 5,5 százalékkal, 243,9 ezer főre csökkent 2018 novemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Szétverték az Apple részvényeit

Az Apple részvénye majdnem 10 százalékot gyengült a hét második felében, azután, hogy a cég visszavágta a termékeladásokra vonatkozó előrejelzését. A részvény 142,19 dolláron fejezte be a kereskedést, ami 2017 júliusa óta a legalacsonyabb árfolyamnak számít.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Ráadásul ilyen mértékű egynapos gyengülésre 2013 januárja óta nem volt példa. Mindez azt is jelentheti, hogy a tavaly év végén kezdődött vesszőfutás 2019-ben is kitart az Apple-nél. A cég jelenleg arra számít, hogy a korábban vártnál akár 9 milliárd dollárral alacsonyabb lehet az első pénzügyi negyedév bevétele.

Kilenc év alatt duplázódott meg a hazai minimálbér

A minimálbér és a garantált bérminimum a most január 1-jén életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel több mint a duplájára nő 2010-hez képest – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A kedvező adatok a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetőek, amely a jelentős béremelés mellett a munkaadói járulékok csökkentéséhez is hozzájárult. Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése idén júliusban folytatódhat, amikor a jelenlegi 19,5 százalékos szocho 17,5 százalékra mérséklődik. Ez a döntés körülbelül 130 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál.

Emelkedik a gyed, jön a gyod

Január 1-jétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyodot, amely bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyereket ápoló szülőknek.  A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Januártól havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, és a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Már olcsóbban lehet tejet venni

Január elsejével 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. Az Agrárminisztérium az intézkedéstől a kereslet és a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését és az importált tejek visszaszorulását várja.

IllusztrációForrás: Zirig Árpád

Az AM szerint az áfacsökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent.

Féléves csúcson az arany ára

A héten az arany árfolyama érintette az 1290 dolláros unciánkénti árat, ez pedig hat hónapos csúcsnak felel meg. A féléves csúcsot a szakértők a várhatóan kevesebb amerikai kamatemelésnek, a gyengébb dollárnak, a globális növekedés lassulásának és a megnövekvő volatilitásnak tulajdonítják.

IllusztrációForrás: 123rf

A sárga nemesfém összességében 2 százalékos lejtmenettel zárta 2018-at, azonban a negyedik negyedévben 7,2 százalékot emelkedett.

Lassult az ipari termelői árak emelkedése tavaly novemberben

A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az emelkedés üteme a júliusi 8,4 százalékról negyedik hónapja folyamatosan csökkent.

IllusztrációFotó: Tuba Zoltán [origo]

A KSH szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7 százalékkal nőttek az előző havi 8,2 százalékos emelkedés után. A feldolgozóiparban 5,7 százalékosra lassult az emelkedés mértéke az októberi 7,4 százalékról.

Használtbútor-programot indít idén Magyarországon is az IKEA

Még idén elindíthatja használtbútor-programját az IKEA Magyarországon, de az indulás pontos dátumát majd csak a szolgáltatás bevezetésekor árulja el a cég.

IllusztrációForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az információt közlő napi.hu kitér arra is, hogy a szolgáltatás Csehországban és Szlovákiában már sikerrel fut, az elmúlt egy évben a programmal 4800 terméket értékesített újra a svéd bútoráruházlánc a két országban. A program keretében a cég visszaveszi a megunt vagy nem használt bútorokat, cserébe ajándékutalványt ad, amit le lehet vásárolni.

Már futnak az azonnali fizetés hazai banki tesztjei

Hat hónapon belül, a tervek szerint július 1-én elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amely alapjaiban fogja megváltoztatni fizetési szokásainkat. Az azonnali fizetési rendszer létrehozása történelmi lépés nemcsak a GIRO, hanem az egész magyar pénzügyi rendszer életében, hiszen az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára jelentős előnyökkel járó változásokat hordoz.

Illusztráció123RF

Az új fizetési rendszerben a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

Kína lehet a világgazdaság gyenge pontja az idén

Az Európai Központi Bank (EKB) friss helyzetértékelése szerint a globális gazdasági növekedés lassulni kezdett. Japánban és egyes feltörekvő piaci országokban ennek már látható jelei is vannak. Az Egyesült Államokban egyelőre még kitart a lendület, Kínából viszont kedvezőtlen hírek érkeztek.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint másfél év után decemberben ismét az 50 pontos határérték alá süllyedt a Caixin, a 430 kis- és közepes vállalat megkérdezésén alapuló, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index. Ez egyébként összhangban van a kínai statisztikai hivatal által közzétett felméréssel, a vállalatvezetők több területen zsugorodásról adtak számot, elsősorban az új megrendeléseknél.

2018-ban külgazdasági rekordokat döntött Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külgazdasági évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és e beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosított.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külgazdasági évértékelő sajtótájékoztatót tart a minisztériumbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, hogy a beruházásokkal 17 ezer új munkahely létesült az országban, és az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425.700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a 2017-es átlagbérnél.

Betiltották több iPhone-modell forgalmazását Németországban

Megtiltotta több iPhone okostelefon modell németországi forgalmazását a müncheni tartományi bíróság, arra hivatkozva, hogy a gyártó amerikai Apple megsértette volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát. A tiltás azonnal életbe lépett, mert a szintén amerikai Qualcomm letétbe helyezte a bíróság által megkövetelt 1,34 milliárd eurós biztosítékot.

IllusztrációForrás: Marques Brownlee/YouTube

Az értékpapírokból álló pénzügyi biztosítékra azért kötelezték a Qualcommot, hogy fedezhető legyen az Apple esetleges vesztesége abban az esetben, ha az eljárásból végül mégsem a Qualcomm, hanem az Apple kerül ki győztesen.

Csökkent az üzemanyag ára

Pénteken a MOL – jelentősen – 10-10 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 341 forint, míg a gázolajé 375 forint lett.

IllusztrációForrás: MTI/Marjai János

Idén is erős évet várnak a lakossági finanszírozásban a pénzügyi szolgáltatók: a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok többsége a tavalyinál lassabb, de mindenképpen két számjegyű bővülésre számít.