Emelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek

mother playing with her baby Beautiful Portrait Baby Girls Girls Women Females Cute Young Adult Adult Child Baby Smiling Laughing Playing Embracing Holding Fun Beauty Healthy Lifestyle Caucasian Ethnicity Joy Happiness Love Care Small Lifestyles Childhood
happy family. mother playing with her baby in the bedroom.
Vágólapra másolva!
Az Apple nem csak a tőzsdén került bajba, hiszen Németországban betiltják bizonyos készülékei értékesítését. Magyarországon januártól olcsóbban vásárolhatunk tartós tejet, emelkedik a gyed, és mindemellett idén is folytatódhat a bérnövekedés. A héten az is kiderült, hogy mely ország jelentheti a legnagyobb problémát a világgazdaságnak 2019-ben. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

2010 óta közel 800 ezerrel dolgoznak többen

Magyarországon 2010-hez képest 785 ezerrel többen dolgoznak, közülük 662 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el, s a kedvező tendenciák a foglalkoztatásban várhatóan 2019-ben is megmaradnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy a növekedést nem a közmunkaprogramba bejutott emberek száma generálta, hanem a versenypiac bővül. A foglalkoztatottság növekedésével párhuzamosan mára a munkanélküliek aránya is történelmi mélypontra esett. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 5,5 százalékkal, 243,9 ezer főre csökkent 2018 novemberében az egy évvel korábbihoz képest.

Szétverték az Apple részvényeit

Az Apple részvénye majdnem 10 százalékot gyengült a hét második felében, azután, hogy a cég visszavágta a termékeladásokra vonatkozó előrejelzését. A részvény 142,19 dolláron fejezte be a kereskedést, ami 2017 júliusa óta a legalacsonyabb árfolyamnak számít.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Ráadásul ilyen mértékű egynapos gyengülésre 2013 januárja óta nem volt példa. Mindez azt is jelentheti, hogy a tavaly év végén kezdődött vesszőfutás 2019-ben is kitart az Apple-nél. A cég jelenleg arra számít, hogy a korábban vártnál akár 9 milliárd dollárral alacsonyabb lehet az első pénzügyi negyedév bevétele.

Kilenc év alatt duplázódott meg a hazai minimálbér

A minimálbér és a garantált bérminimum a most január 1-jén életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel több mint a duplájára nő 2010-hez képest – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A kedvező adatok a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetőek, amely a jelentős béremelés mellett a munkaadói járulékok csökkentéséhez is hozzájárult. Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése idén júliusban folytatódhat, amikor a jelenlegi 19,5 százalékos szocho 17,5 százalékra mérséklődik. Ez a döntés körülbelül 130 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál.

Emelkedik a gyed, jön a gyod

Január 1-jétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyodot, amely bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyereket ápoló szülőknek. A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Januártól havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, és a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Már olcsóbban lehet tejet venni

Január elsejével 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója. Az Agrárminisztérium az intézkedéstől a kereslet és a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését és az importált tejek visszaszorulását várja.

Illusztráció Forrás: Zirig Árpád

Az AM szerint az áfacsökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön. A minisztérium szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent.

Féléves csúcson az arany ára

A héten az arany árfolyama érintette az 1290 dolláros unciánkénti árat, ez pedig hat hónapos csúcsnak felel meg. A féléves csúcsot a szakértők a várhatóan kevesebb amerikai kamatemelésnek, a gyengébb dollárnak, a globális növekedés lassulásának és a megnövekvő volatilitásnak tulajdonítják.

Illusztráció Forrás: 123rf

A sárga nemesfém összességében 2 százalékos lejtmenettel zárta 2018-at, azonban a negyedik negyedévben 7,2 százalékot emelkedett.

Lassult az ipari termelői árak emelkedése tavaly novemberben

A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az emelkedés üteme a júliusi 8,4 százalékról negyedik hónapja folyamatosan csökkent.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A KSH szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7 százalékkal nőttek az előző havi 8,2 százalékos emelkedés után. A feldolgozóiparban 5,7 százalékosra lassult az emelkedés mértéke az októberi 7,4 százalékról.

Használtbútor-programot indít idén Magyarországon is az IKEA

Még idén elindíthatja használtbútor-programját az IKEA Magyarországon, de az indulás pontos dátumát majd csak a szolgáltatás bevezetésekor árulja el a cég.

Illusztráció Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az információt közlő napi.hu kitér arra is, hogy a szolgáltatás Csehországban és Szlovákiában már sikerrel fut, az elmúlt egy évben a programmal 4800 terméket értékesített újra a svéd bútoráruházlánc a két országban. A program keretében a cég visszaveszi a megunt vagy nem használt bútorokat, cserébe ajándékutalványt ad, amit le lehet vásárolni.

Már futnak az azonnali fizetés hazai banki tesztjei

Hat hónapon belül, a tervek szerint július 1-én elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, amely alapjaiban fogja megváltoztatni fizetési szokásainkat. Az azonnali fizetési rendszer létrehozása történelmi lépés nemcsak a GIRO, hanem az egész magyar pénzügyi rendszer életében, hiszen az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetése a hazai pénzforgalom minden szereplője számára jelentős előnyökkel járó változásokat hordoz.

Illusztráció 123RF

Az új fizetési rendszerben a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

Kína lehet a világgazdaság gyenge pontja az idén

Az Európai Központi Bank (EKB) friss helyzetértékelése szerint a globális gazdasági növekedés lassulni kezdett. Japánban és egyes feltörekvő piaci országokban ennek már látható jelei is vannak. Az Egyesült Államokban egyelőre még kitart a lendület, Kínából viszont kedvezőtlen hírek érkeztek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint másfél év után decemberben ismét az 50 pontos határérték alá süllyedt a Caixin, a 430 kis- és közepes vállalat megkérdezésén alapuló, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index. Ez egyébként összhangban van a kínai statisztikai hivatal által közzétett felméréssel, a vállalatvezetők több területen zsugorodásról adtak számot, elsősorban az új megrendeléseknél.

2018-ban külgazdasági rekordokat döntött Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külgazdasági évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és e beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosított.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külgazdasági évértékelő sajtótájékoztatót tart a minisztériumban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, hogy a beruházásokkal 17 ezer új munkahely létesült az országban, és az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425.700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a 2017-es átlagbérnél.

Betiltották több iPhone-modell forgalmazását Németországban

Megtiltotta több iPhone okostelefon modell németországi forgalmazását a müncheni tartományi bíróság, arra hivatkozva, hogy a gyártó amerikai Apple megsértette volt partnere, a Qualcomm egyik szabadalmát. A tiltás azonnal életbe lépett, mert a szintén amerikai Qualcomm letétbe helyezte a bíróság által megkövetelt 1,34 milliárd eurós biztosítékot.

Illusztráció Forrás: Marques Brownlee/YouTube

Az értékpapírokból álló pénzügyi biztosítékra azért kötelezték a Qualcommot, hogy fedezhető legyen az Apple esetleges vesztesége abban az esetben, ha az eljárásból végül mégsem a Qualcomm, hanem az Apple kerül ki győztesen.

Csökkent az üzemanyag ára

Pénteken a MOL – jelentősen – 10-10 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 341 forint, míg a gázolajé 375 forint lett.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Idén is erős évet várnak a lakossági finanszírozásban a pénzügyi szolgáltatók: a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok többsége a tavalyinál lassabb, de mindenképpen két számjegyű bővülésre számít.