Itt a sajthulladékból készült vodka

aludttej
France, Haut Rhin, Gunsbach, Maison du Fromage (House of the Cheese), the manufacturing of Munster Cheese, cream ladle and perforated spoon in the copper cauldron, curd
Vágólapra másolva!
Egy oregoni szeszesital-gyártó cég sajthulladékból állít elő vodkához hasonló alkoholos innivalót - jelenti az ÉlelmiszerOnline.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint, a Wheyward Spirit a sajtgyártás során melléktermékként keletkező folyékony savóból hozza létre a terméket.

Emily Darchuk, a vállalat alapítója egyszerűen csak mint "folyékony arany" hivatkozik az italra.

A „farmtól a flaskáig" folyamat két hetet vesz igénybe, és az erjesztés, a desztillálás, valamint a palackozás szakaszai alkotják.

A sajtgyártás folyamán, minden 10 font (4,5 kilogramm) felhasznált tej után 9 font savó keletkezik, állítja Darchuk.

Amerikában évente több milliárd kilogrammnyi halmozódik fel az anyagból, és a tudósok régóta kutatnak a melléktermék lehetséges felhasználási területei után.

A Wheyward Spirit találmánya éppen ezért valamelyest áttörő jelentőségűnek számít.

Tervei szerint a startup cég már 2019-ben nekikezdhet a vodkához némileg hasonló, és vele azonos alkoholtartalmú ital forgalmazásának.