Megvan 2018 legrosszabb légitársasága

Boeing 777x, repülőgép
Vágólapra másolva!
Hatodik éve adják át az Egyesült Királyságban is jelenlévő legrosszabb rövid távú légitársaság díját. Az idén nem történt különösebb meglepetés, hiszen a 19 résztvevő közül a Ryanair került ki "győztesen". A legjobb öt között az Aurigny Air Service, a Swiss Airlines, a Jet2, a Norwegian és a KLM volt.
Vágólapra másolva!

A Ryanair szóvivője szerint nem tükrözi a légitársaság valós teljesítményét az, hogy ebben a felmérésben 19 légitársaság közül ők bizonyultak a legrosszabbnak. Nemcsak az ír fapados szerepelt gyengén, hiszen az Easyjet a 11. helyen, míg a British Airways a 15. helyen végzett.

A sorozatos sztrájkok miatt 2018-ban rengeteg utas járatát törölte a Ryanair, sok volt a késés, de még Magyarországon is két csomagbotrány főszereplői voltak, ráadásul egy év alatt háromszor változtatták meg az utasok csomagjaira vonatkozó szabályokat.

illusztráció Forrás: AFP/Andreas Arnold

Az utasok szintén panaszkodtak a beszállásra, az ülések kényelmére és az étet és ital kínálatra, valamint a hangulatra is. A megkérdezettek közül ezren válaszolták azt, hogy soha többet nem repülnek a Ryanairrel. Chris Tarry szakértő szerint viszont az elégedetlenség ellenére, az olcsóság miatt a többségük továbbra is az ír cég mellett dönt majd.

Ez az év sem kezdődhetett Ryanair botrány nélkül. Még múlt pénteken a légitársaság FR8582 járata Londonból indult a görög Tesszalonikibe. A gép menetrend szerint délután 17:19-kor szállt fel és 22 órára ért volna földet Görögországban.

A Ryanair legviccesebb és legbotrányosabb ötletei

A pilóták viszont Makedónia fölött, 200 kilométerre a célállomástól arról értesültek, hogy Szalonikiben hatalmas köd van, ezért más reptéren kell leszállniuk. Az egyértelmű választás Szkopje lett volna, hiszen onnan akár vonattal, akár busszal gyorsan el lehet jutni Szalonikibe.

Ehelyett 200 utassal a fedélzeten a gép Bulgária felé vette az irányt, egy Szófiához közeli repteret célozva meg, de végül ott sem szállt le.

A Boeing ehelyett észak-nyugatnak fordult London irányába, majd Temesváron, Romániában landolt.

A Ryanair járatának útvonala Forrás: independent.co.uk

Az utasokat ezután ott hagyták a reptéren, az Independent információi szerint anélkül, hogy bármilyen megoldást ajánlottak volna nekik a kialakult helyzetre, miközben a reptéri dolgozók meg elkezdték őket kitessékelni, mert kevés volt a hely. Christine Kyr, a gépen utazó egyik brit szerint a reptéren azt tanácsolták nekik,

hogy szálljanak fel egy buszra és utazzanak további 18 órát a célállomásra.

A Ryanair szóvivője az esettel kapcsolatban elmondta, hogy felajánlották az utasoknak, hogy busszal továbbviszik őket, azonban ezt 89-en elutasították, ők inkább a reptéren éjszakáztak. A helyzet úgy rendeződött, hogy végül a görög kormány az Aegean Airlines egyik gépét küldte el Temesvárra az utasokért, akik így a tervezetnél egy nappal később értek nyaralóhelyükre, Szalonikibe.