Akad, ahol két számjegyű lesz a fizetésemelés az állami cégeknél

hó, havazás, időjárás, 
Mozdonyok tolatnak a hóesésben a szolnoki vasútállomás területén, MÁV
Vágólapra másolva!
Hamarosan elkezdődnek az egyeztetések az állami vállalatok munkavállalóinak bérrendezéséről, amely több területen ismét két számjegyű lehet - értesült a Magyaridők.hu. A korábban, 2017-ben kötött többéves megállapodás szerint az idei emelés átlagosan öt százalék, ám a közlekedési ágazatokban már látszik, hogy a munkaerő megtartása érdekében ismét tíz százalék feletti emelés szükséges.
Vágólapra másolva!

Új bérmegállapodás születhet az állami közszolgáltató vállalatoknál, tehát a postánál, a Volán-társaságoknál, a vasútnál, valamint a víziközmű-cégeknél.

A közlekedési ágazatokban várhatóan ennek mértéke ismét két számjegyű lehet

- értesült a Magyaridők.hu. Legutóbb 2017-ben tárgyaltak a szakszervezetek a kormányoldallal és a vállalatvezetőkkel, ekkor három évre határozták meg a keresetek felzárkóztatását. Ennek köszönhetően az említett vállalatoknál az idén átlagosan öt százalékkal emelkedik a dolgozók fizetése, ezt a munkaadó munkakörönként differenciálja.

Ugyanakkor a közlekedési ágazatban mind a munkavállalói képviseletek, mind a foglalkoztatók szerint nagyobb keresetnövelésre van szükség annak érdekében, hogy munkavállalóikat megtartsák és újakat lehessen toborozni.

A Magyaridők.hu értesülése szerint a vasútnál átlagosan legalább 11 százalékos lehet az idei béremelés, ám ez egyelőre csak tervezet Forrás: MTI/Bugány János

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyaridők.hu-nak elmondta, hogy

a víziközmű-szektorban rendkívül fontos az önkormányzati fenntartású cégeknél is tárgyalni a bérekről.

A településeknek maguknak kellene rendezniük a béreket, ám az önkormányzatok helyzete, keresetrendezési hajlandósága eltérő.

A lap arról is ír, hogy a szakszervezeti vezető visszautasította azt, hogy a Liga és a Munkástanácsok bárkinek is behódolt a minimálbérek nyolcszázalékos emelésével. Varga Tibor, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöke szerint nem jellemzők a minimálbérek a közlekedési ágazatokban, így a bérmegállapodás miatt nem születhet hátrányos alku.

Az állami vállalatoknál a 2017-ben megszületett hároméves bérmegállapodás eddig mintegy harmincszázalékos emelést hozott.

A témával a Magyaridők.hu részletesebben is foglalkozik.