Óriási a piaca Dubajban a különleges rendszámtábláknak, amelyekre dollármilliós biznisz épült a városban - mutatja be a BBC.

Dubaj városa gyakran a gazdagság és a luxus szinonímája. A település nemcsak extravagáns épületeiről, hanem tehetős - és főként az Egyesült Arab Emirátus más részeiről odaköltöző - lakóiról és azok csodaautóiról is ismert.

Az ország legnépesebb településén emellett komoly üzletet jelent a különleges rendszámtáblák autótulajdonosok egymás közötti, illetve aukción való adásvétele. A gazdag, sportkocsi tulajdonosok akár több millió dollárt is hajlandók fizetni egy-egy különleges feliratú tábláért.

Sokan közülük - általában azok, akiknek garázsában sok-sok lóerő áll, nemegyszer 8-10 luxusautó alakjában - komoly gyűjtőivé váltak a számukra különös jelentőséggel bíró rendszámtábláknak.

Egyesek rengeteg pénzt fizetnek Dubajban a menő rendszámokértForrás: AFP / hemis.fr/Soberka Richard

Például egy 35 éves ott élő elmondta, hogy az autók mellett ezeket legalább akkora szenvedéllyel gyűjti. Különösen kedvesek számára azok a rendszámtáblák, melyek a 8-as számjegyet tartalmazzák. Úgy érzi, a saját maga által kiválogatott rendszámokkal autói sokkal személyesebb jellegűek lesznek. Ráadásul a 8-as a szerencsszáma, ezért négy autóját az e számot tartalmazó táblákkal látja el.

A gyűjtő azt is elmondta, hogy bár nem szerencsés az azokért kifizetett árról beszélni, mindegyikükért több százezer dollárnak megfelelő összeget adott.

A különleges rendszámok különleges autókon láthatókForrás: AFP/Oliver Lang

Az igazán egyedi rendszámtáblákat szabályos aukción értékesítik a gyűjtőknek.

A rekordot a 2008-ban elárverezett "1" feliratú tábla tartja. 14,2 millió dollárért vitték el, mai áron közel 4 milliárd forintért.

Az árveréseken minden dubaji polgár licitálhat.