Leteszik a gyár alapkövét, ahonnan olcsó e-autókkal árasztják el Kínát

Tesla
--FILE--People visit the stand of Tesla during the 14th China (Guangzhou) International Automobile Exhibition, also known as Auto Guangzhou 2016, in Guangzhou city, south China's Guangdong province, 18 November 2016. US-based electric car producer Tesla Inc is moving swiftly to accelerate its production in China, as the company tries to reduce the negative impact on its sales in the Chinese market from tariffs amid a trade war between China and the US. Tesla said that it would move portions of the Model 3 production to China in 2019 and fast-track other localization plans in a bid to reduce prices that have been significantly boosted by tariffs, the company said on Wednesday. "In order to significantly increase the affordability of the Model 3, we have decided to accelerate our manufacturing timeline in China," the US company said in a statement, adding that demand in China remains "challenging" due to a 40 percent import duty for imported models. Although China has reduced tariffs on all imported cars to 15 percent, tariffs on cars imported from the US have increased to 40 percent, according to Tesla.
Vágólapra másolva!
2018 októberében, 140 millió dollárért szerezte meg a Tesla azt a sanghaji külterületet, ahol most nekiláthat új e-autó gyára felépítésének. A helybeni termeléssel Elon Musk cége jóval olcsóbban tud szállítani a jelenleg kielégíthetetlen igényű kínai paicra.
Vágólapra másolva!

Mind a tengerentúli szállítás költségeit, mind az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktushoz kapcsolódó büntetőtarifákat kihúzhatja a Tesla az egyenletből azzal, hogy Sanghaj melletti gyárából látja el a jövőben elektromos autókkal a kínai piacot.

A Tesla egyik modellje egy kínai autókiállításon Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A gyár alapkőletételét ünnepélyes külsőségek között tarják meg, melyen a Tesla-vezér Elon Musk mellett részt vesz Sanghaj polgármestere, Ying Yong is.

A sanghaji gyár lesz az első Tesla-üzem az Egyesült Államok területén kívül.

Musk - szokásához híven - Twitterre küldött posztjaiban csepegteti az információkat az új gyárról. Eszerint a Model 3 és a Model Y "megfizethető változataival" látják el majd onnan Kínát, ahol az év végén indulhat meg a termelés. A gyár építése a tervek szerint nyáron fejeződik be. A már működő, hasonló üzemek után, a létesítmény a "Gigafactory 3." nevet kapta.

A gyárra vonatkozó tervekről az első hírek 2017-ben láttak napvilágot. A beruházás értéke 2 milliárd dollár.

A tervek szerint a kezdeti időszakban heti 3000 darab készülne a Model 3-ból az üzemben, ám ha teljes kapaciást ér el a termelés,

éves szinten 500 ezer darab autó gördülne le a gyártósorokról.

A Tesla közleményében az is szerepel, hogy az elmúlt évben több helyen jelent meg a cég az országban, többek között ezres nagyságrendben nyitottak elektromos autók töltésére szolgáló töltőpontokat.

A vállalat időközben elindította hivatalos profilját a népszerű kínai közösségi alkalmazásokon, csevegőfelületeken, mint a WeChat vagy a Weibo. Ezeken több mint 30 pozíciót már meghirdettek a leendő munkavállalók számára.

A CNBC kommentárja ugyanakkor megjegyzi: a Tesla mint márka, igen népszerű a kínaiak körében. Ám a cégnek komoly versenyre kell felkészülnie a helyi elektromos autók gyártóival, többek között a Nio-val.