A SoftBank továbbra is bízik a WeWork nevű startupban, így újabb 2 milliárd dollárnyi tőkével támogatják a közösségi munkahelyek fejlesztésével foglalkozó céget, amelynek becsült értéke már 42 milliárd dollár körül van. Ez viszont csak töredéke annak az összegnek, amelyről néhány hónapja még szó volt.

A WeWork-öt 2010-ben alapították és a vállalat közösségi munkahelyeket teremt startupok számára. A WeWork már 100 ezernél is több taggal rendelkezik, és míg kezdetben valóban a startupok voltak a legfőbb partnereik, mára már a legnagyobb cégek is szívesen kérik a segítségüket.

A japán Softbank eddig is nagy támogatója volt a WeWorknek, most pedig újabb 2 milliárd dollárt adnak a startupnak. Ez viszont csak töredéke annak, mint amennyit eredetileg terveztek. Tavaly még arról volt szó, hogy a Softbank akár 16 milliárd dollárt is befektethet a WeWorkbe,

Ezzel a Softbank többségi részesedést szerzett volna a vállalatba. A tervezett befektetés magától a Softbanktól érkezett volna, nem pedig a Vision Found nevű 100 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező befektetési alapjuktól, amelyet részben a szaúdi kormány finanszíroz és előszeretettel fektetnek be ezért techvállalatokba és startupokba.

illusztrációForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A WeWork becsült piaci értéke körülbelül 42 milliárd dollár volt tavaly novemberben, amikor 3 milliárd dollár értékű szerződést kötött a Softbank és a WeWork. Ennek értelmében a Softbank 110 dolláros áron vásárolhat WeWork részvényeket 2019 szeptembere előtt abban az esetben, ha a startup ebben az időszakban tőzsdére megy, felvásárolják, vagy további 1 milliárd dollárnyi tőkét emelnek.

A Softbank eddig összesen 10,5 milliárd dollárt fektetett a WeWork-be, annak ellenére, hogy a vállalat folyamatosan veszteséges. Az előző év első felében összesen 723 millió dollár mínuszban zárt a WeWork. Ezzel együtt a WeWork lehet az idei év legnagyobb startup dobása.