Súlyos bajok lehetnek a kínai növekedéssel

2019.01.08. 21:02

Kína jelenlegi gazdasági növekedése valószínűleg még a 6 százalékot sem éri el – vélik egyes elemzők. A háttérben elsősorban a gyengélkedő belső kereslet állhat. Mindez arra utal, hogy komoly szerkezeti átalakulások mennek végbe a világ második legnagyobb gazdaságában.

Az elmúlt időszakban érkező jelek alapján igencsak behúzhatja a féket a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése. Legutóbb például az Apple közölte, hogy

visszafogja az első negyedéves bevételi előrejelzését, jelentős részben a kínai kereslet gyengélkedése miatt. Majd hétfőn a Hongkongban jegyzett Geely autógyártó jelentette be, hogy nem tudta hozni az eladási célkitűzését 2018-ra, ráadásul az idei évre stagnálást vár a vállalat.

Fogyasztási gondok

Egyértelműnek tűnik, hogy a hazai kereslet fontos része a kínai gazdasági növekedés lassulásának – mondta a CNBC-nek Taimur Baig, a DBS Group Research vezető közgazdásza. Kiemelte, ez a gyenge belső kereslet strukturális változásokat jelez a kínai gazdaságban.

Ennek következtében a DBS úgy számol, hogy a kínai GDP-növekedés jelenleg 6 százalék alatti lehet. Tavaly egyébként Kína 6,5 százalékos bővülésről számolt be a harmadik negyedévre, ami már akkor is a leglassabb ütem volt a globális pénzügyi válságot követően. Ezzel együtt az ország 2018-ra kiadott hivatalos növekedési célja továbbra is 6,5 százalék körüli volt.

Erősen behúzhatja a féket a kínai gazdasági növekedésForrás: AFP/Liu Jin

Miközben a hivatalos adatok arra utaltak, hogy a kínai gazdasági növekedésnek megvolt a kellő támasza a tavalyi év jelentős részében, a termelési és export-megrendelési számok mégis lehúzhatják a növekedést, különösen az USA-val fennálló kereskedelmi konfliktus hatására

Hazai ellenszelek

A vámháború mellett a kínai gazdaságnak a saját, hazai ellenszeleivel is szembe kell néznie. Még mielőtt Donald Trump amerikai elnök beindította volna a kereskedelmi konfliktus újabb hullámát, Peking már kísérletet tett arra, hogy menedzselje a gazdasági növekedés lassulását, azt követően, hogy korábban Kína lényegében a világgazdasági növekedés legfontosabb motorja volt.

Bár jelenleg is fontos tárgyalások folynak Kína és az Egyesült Államok között,

Baig szerint valószínűtlen, hogy a kereskedelmi háború véget érne a következő 3-6 hónapban. A szakértő úgy véli, a két ország közti ellentétek túlmutatnak a külkereskedelmen, vagyis nem lesz könnyű megoldani a konfliktusokat.

Baig szerint pozitív jelzés lenne, ha a nyárig kiterjesztenék a három hónapos fegyverszünetet, ez ugyanis adna némi mozgásteret a világgazdaságnak az idei év első felében. Az elemző azonban figyelmeztetett, fontos figyelni az eseményeket, és folyamatosan megvizsgálni a várakozásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK