Óvatos optimizmus hajtja a régiós kockázati tőkét

befektetés, részvény, üzlet, tanácsadás
Érdemes több részre bontani a befektetéseket
Vágólapra másolva!
A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a piac továbbra is erős, de a befektetési tevékenység ütemének lassulása várható idén.
Vágólapra másolva!

A Deloitte felmérésében a megkérdezett közép-európai tőkebefektetők háromnegyede (75%) szerint a kockázati tőkepiaci aktivitás megtartja a jelenlegi szintjét, ami emelkedést jelent a nyári felméréshez képest. A válaszadók egytizede (11%) az aktivitás növekedésére számít, amely alacsonyabb a nyári egyharmadhoz (31%) képest, tehát a megkérdezettek a növekedés ütemének lassulására számítanak.

A várható befektetéseket a régió befektetői által az elmúlt 18 hónapban felhalmozott tőke fogja finanszírozni:

két nagy alap forrásgyűjtési időszaka is lezárult tavaly, míg néhány közepes méretű befektetésekre fókuszáló alap forrásgyűjtése idén indult el. A tőkeáttétel feltételei továbbra is vonzóak maradnak, ugyanis a megkérdezettek 93 százaléka szerint a likviditás szintje a következő fél évben változatlan marad (82%), vagy tovább fog javulni (11%). Kevesebb, mint egytized (7%) számít arra, hogy a finanszírozás szintje vissza fog esni az elkövetkező hónapokban, ami jelentős csökkenés az előző felmérés során mért egyötödhöz (17%) képest.

Egyre több a befektetési lehetőség a régióban Forrás: 123rf.com

„Az elmúlt két évben a közép-európai kockázatitőke-piacon történt kivonulások, valamint néhány jelentős befektetés segített befektetőket vonzani a régióba, köztük néhány nagynevű magántőke-befektetőt. Ezek a forrásszerzések várhatóan erősítik majd a befektetési tevékenységet.

– mondta Csűrös Balázs, a Deloitte tanácsadási üzletágának partnere.

A közép-európai gazdasági háttér várhatóan erős marad, a válaszadók háromnegyede (75%) szerint tartani fogja a mostani szintet (73%), vagy akár tovább is növekszik (2%). Továbbra is a közép-európai piacok GDP-növekedése a legmagasabb Európában, amely az előrejelzések szerint kétszer olyan gyorsan növekszik majd 2019-ben, mint az eurozóna átlaga (Közép-Európában 3,4 százalék, míg az eurózónában 1,7 százalék).