A Magyar Nemzeti Bank közzétette a külső adósságmutatókra vonatkozó harmadik negyedéves adatokat. A számok javulást mutatnak, a nettó külső adósság a GDP 9 százaléka alá csökkent, ami a mutató eddigi legalacsonyabb szintje.

Tovább javultak Magyarország külső adósságmutatói tavaly a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank honlapján kedden közzétett fizetésimérleg-jelentés szerint.

A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége 2018 harmadik negyedévében a GDP 3,4 százalékát, a folyó fizetési mérleg többlete 1,8 százalékot tett ki.

A továbbra is számottevő mértékű, a régiós országok szintjét jelentősen meghaladó finanszírozási képesség hatására folytatódott a külső adósságráták csökkenése, a nettó közvetlentőke-befektetés érdemben bővült.

A folyó fizetési mérleg 2010 óta folyamatosan aktívumot jelez.

Magyarország külső adósságmutatói a külső finanszírozási képességgel összhangban tovább mérséklődtek.

A Magyar Nemzeti Bank épülete BudapestenForrás: MTI/Manek Attila

A nettó külső adósság a GDP 9 százaléka alá csökkent, ami a mutató eddigi legalacsonyabb szintje.

A gazdaság bruttó külső adóssága 2 százalékpontos csökkenést követően a GDP 58 százalékát tette ki.

Tavaly a harmadik negyedévben is jelentős volt a nettó FDI-beáramlás. Ez azt jelenti, hogy az első háromnegyedév 2,3 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a korábbi évek azonos időszakának értékét.

A külső sérülékenység szempontjából kiemelt fontosságú rövid külső adósság 18,2 milliárd euróra csökkent, így a devizatartalék szeptember végi 23,7 milliárd eurós értéke továbbra is jelentős mértékben meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet.