Az eladó felkészültségén is múlhat a fizetési hajlandóság

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
A magyarországi cégvilágban általános a halasztott fizetés, vagyis hogy az eladó voltaképpen meghitelezi az eladott termék vagy szolgáltatás ellenértékét. A kölcsönös bizalom fontos, de néha kevés. Ebben segíthet egy vállalkozói számlával szinkronizált számlázó program.
Vágólapra másolva!

A statisztikák szerint a vállalkozások átlagosan 25 napos fizetési határidővel állítják ki a számláikat, ám csupán társaságok kétharmada fizet határidőre. Fizetési fegyelmüket tekintve jelentős az eltérés az egyes szektorok között.

A mezőgazdasági cégek a legfegyelmezettebbek, e társaságok a számlák háromnegyedét egyenlítik ki határidőre, míg az építőiparban, ahol a legkevésbé tartják a fizetési határidőket, csak a számlák felét fizetik ki időben a vállalkozások.


Bár a társaságok belekalkulálják a halasztott fizetést a gazdálkodásukba, ez sok esetben gondot okozhat. Egyrészt meg kell birkózniuk a likviditási nehézséggel – ez főként a nagyobb értékű számláknál fordulhat elő – másrészt külön figyelmet kell fordítaniuk a késedelmes számlák kezelésére. Vagyis folyamatosan egyeztetniük kell a számlák adatait a folyószámlájuk forgalmával, ami nem mindig egyszerű feladat.

Megoldást hozhat például az OTP eBIZ rendszere, amelyben több szolgáltatás is segíti a vállalkozókat abban, hogy gyorsan átlássák a pénzforgalmukat. A digitális pénzügyi asszisztens rendszert szinkronizálni lehet a vállalkozói bankszámlával, így az eBIZ az automata összepontozásnak köszönhetően azonnal megállapítja, hogy az adott számlát kiegyenlítették-e vagy sem. Ha igen, akkor nincs is egyéb feladat, ha viszont nem, akadhat tennivaló. A ki nem fizetett számlákról érdemes a vevőnek fizetési emlékeztetőt küldeni, melyet kényelmesen megtehetünk az eBIZ felületén. Ez még nem egy fizetési felszólítás, amely megalapozhatja a későbbi jogi lépéseket, ám egy informális jelzés az adós felé.

A számlázó rendszerek többségével lehet hasonló emlékeztetőt küldeni, az eBIZ esetében azonban könnyebbséget jelent, hogy nem kell a banki státusszal összefésülni az adatokat.

Egy bankszámával összekötött számlázóprogram sokat segíthet a számlák kiegyenlítésének követésében Forrás: Shutterstock


Az eBIZ ugyanakkor abban is segítséget nyújthat, hogy egy vállalkozás méltányos kereskedelmi elvek mentén működjön. Az OTP Business Nagykövet Programjának egyik résztvevője, a Villámfordítás iroda például átlagosan öt és fél perc alatt fizeti ki partnereit, a nem banki munkanapokat is beleszámítva. Az eBIZ-be érkező vagy ide feltöltött számlák ellenértékét ugyanis internetbanki belépés nélkül, könnyedén el lehet utalni, akár utalási csomagban is.