Ezekre figyeljen oda az idei adó- és áfaváltozásoknál

mobil laptop pushbullet
Tévhit, hogy otthonról elblicceljük a feladatokat, inkább gyorsabban és nyugodtabban dolgozunk
Vágólapra másolva!
A 2019. január 1-jétől hatályos új adószabályok egyik igen fontos pontja a cégautók bérbe vétele esetén alkalmazható 50 százalékos, útnyilvántartás nélküli áfalevonás lehetősége, amelynek kapcsán sok a félreértés – állítja Farkas Gábor a PwC Magyarország adószakértője, aki a legfontosabb adóváltozásokat gyűjtötte csokorba Azüzlet.hu-n.
Vágólapra másolva!

Az idei évtől a céges bérelt, vagy lízingelt gépjárművek esetében a bérleti- vagy lízingdíjon felszámított áfa egyszerűsítve is levonható. Ez azonban sok félreértésre ad okot, vagy csak egyszerűen rosszul értelmezik. Aki a 2019-es szabályok értelmében céges autót bérel, vagy lízingel – például operatív, vagy nyíltvégű lízingbe veszi (e kategóriák adóznak az áfa rendszerében bérletként) – és az autót adóköteles gazdasági tevékenység érdekében használja, az a bérleti (lízing-) díjon felszámított áfa 50 százalékát részletes nyilvántartás (pl. útnyilvántartás) nélkül is levonhatja.

Sokan úgy értelmezik, hogy a jogszabály szerint levonható maximum 50 százalékos levonás érvényesítéséhez is útnyilvántartást kell vezetni – ami teljes félreértés.

Fontos, hogy részletes nyilvántartás vezetése esetén a levonási arány továbbra is elérheti a 100 százalékot, ez a lehetőség tehát nem változott.

Az AEO engedélyes vállalkozók („Engedélyezett Gazdálkodó" státusszal rendelkezők), olyan kockázati információkat kapnak majd a vámhatóságtól, amelyek hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy – a saját érdekükben is -,

felismerjék azt, ha olyan ügyletben vesznek részt, ahol valakik, valamilyen módon visszaéléseket követnek el.

Az áfa tekintetében már két éve működik ez a „Holland levél"-nek nevezett konstrukció, amelynek keretében az adóhatóság arról tájékoztatja az adózót, hogy abban a beszerzési, vagy értékesítési láncban, amelynek ő is részese, minden valószínűség szerint áfa csalás történik és ezért érdemes körültekintőnek lennie.

A szakember szerint, talán még ennél is többeket érint az újonnan épített lakások áfájának kérdése, ahol továbbra is lehet az 5 százalékos csökkentett áfa kulcsot alkalmazni 2023 végéig azoknál az új lakásoknál, amelyek 2018. november 1-jén már végleges építési engedéllyel rendelkeztek, vagy ha építési engedély megszerzése nem szükséges az építkezéshez, akkor az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2018. november 1-jén bejelentették az építésügyi hatóságnak.

Idén sok ponton változtak az adózási szabályok - érdemes megismerkedni a részletekkel Forrás: Photononstop/Eric Audras

A közvetlen adók vonatkozásában nagyon fontos változás a PwC adószakértője szerint a társasági adócsoport intézménye, melynek lényege, hogy a kapcsolt vállalkozásnak minősülő adózók (amelyek között legalább 75 százalékos mértékű többségi befolyás áll fenn) olyan közös adócsoportot alakíthatnak, ahol az előre kiszámított társasági adópozíciójukat összeszámíthatják, és ez alapján kell ténylegesen megfizetni a társasági adójukat.

Szintén fontos, a helyi iparűzési adót érintő változás 2019-től, hogy egyedi önkormányzati döntések alapján, az önkormányzat által preferált beruházásoknál lehetőség van a beruházás figyelembe vételére a helyi iparűzési adó számításánál adómentesség vagy adókedvezmény formájában.

Farkas Gábor a fontos változások között említette

az energiahatékonysági beruházások kapcsán alkalmazható társasági adókedvezményt is, melyet eddig a vállalkozásoknak csak egy kis hányada használt ki.

Ha valaki egy olyan beruházást, vagy egy olyan felújítást végez a cégén belül, amelynek eredményeként javul az energiahatékonyság, – mondjuk takarékosabb izzókra cseréli a régieket, vagy olyan gépet vásárol, amelynek kisebb az energia igénye – akkor ennek a beruházásnak vagy a felújításnak a költségének akár 30-45 százaléka elszámolható és leírható lehet a társasági adóból.

Cikkünk Azüzlet.hu írása alapján készült, amely bővebben is foglalkozik az adóváltozásokkal. Az Origo idei adóváltozásokat csokorba szedő cikke a kapcsolódó cikk szakaszból nyitható meg.