Maradt az exporttöbblet novemberben

2019.01.09. 10:49

Közétette a tavaly novemberi külkereskedelmi adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Magyarország megtartotta exporttöbbletét, miközben az árubehozatal értéke is dinamikusan emelkedett.

Tavaly novemberben az export euróban számított értéke 4,7, az importé 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi többlet 186 millió euróval 496 millió euróra csökkent - jelentette a KSH.

A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az áruforgalmi exporttöbblet 1,846 milliárd euróval kisebb, 5,660 milliárd euró volt.

A novemberi kivitel értéke 9,484 millió eurót a behozatalé 8,988 milliárd eurót tett ki. Az export 10 millió euróval volt nagyobb, az előző, október havinál, és csaknem 630 millió euróval meghaladta az első tizenegy havi átlagot.

IllusztrációForrás: MTI/Matusz Károly

A novemberi import euróban számolt értéke 182 millió euróval elmaradt ugyan az előző havitól, de az exporthoz hasonló mértékben, 648 millió euróval felülmúlta a tavalyi év első tizenegy hónapjának havi átlagát. 

A 496 millió euró havi exporttöbblet a kiugróan magas 1,024 milliárd euró júniusi adatot követően a legnagyobb, és az első félévben egyetlen hónapban sem volt alacsonyabb.  

Forintban számolva az export 8,4, az import 11,2 százalékkal nőtt 2017 azonos hónapjához képest. Egy év alatt a forint 3,34 százalékkal (10,42 forinttal) leértékelődött az euróval szemben és 18,7 forintot, 6,84 százalékot veszített értékéből a dollárhoz viszonyítva.

Novemberben a kivitel 82 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, a behozatal 75 százaléka onnan érkezett Magyarországra.

A múlt év első 11 hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 7,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, az áruforgalmi exporttöbblet 1,846 milliárd euróval kisebb, 5,660 milliárd euró volt. Az export értéke 97,400 milliárd eurót tett ki, már csak 3,280 milliárd euróval kevesebbet az előző teljes évinél, a 91,740 milliárd euró import mindössze 862 millióval volt alacsonyabb.
2017-ben 8,3 százalékkal nőtt az export és 11,2 százalékkal az import az előző évhez képest, a 8,078 milliárd euró összegű éves exporttöbblet 1,647 milliárd euróval volt alacsonyabb.

Forrás: MTI

Az export lassabb ütemű növekedése összefügg az autók károsanyag kibocsátásának új mérési szabályozásával (WLTP), így feltehetően, ahogy az egyes modellek megfelelnek az új szabályozásnak, a kivitel újra gyorsulhat - írja az adatokat kommentálva Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ezt a hazánkban gyártott egyes új modellek, valamint új exportkapacitások üzembe helyezése is támogatni fogják.

Az exportot ugyanakkor a gyengélkedő európai konjunktúra is visszafogja. 

Az import dinamikus növekedése pedig döntően a kirobbanó beruházási dinamikát tükrözik, de a fogyasztás növekedése is növeli az importot.  

A külkereskedelmi többletet az olajárak volatilitása is csökkentette, azonban az olajárak ismételt csökkenése a következő hónapokban javíthatja a cserearányt. 

IllusztrációForrás:AFP/Image Source/Pete Saloutos

A tavalyi év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 1,9 milliárd euróval 6,2 milliárd euró alá mérséklődik az egy évvel korábbi 8,08 milliárd euróról. 2019-ben pedig 6,2 milliárd eurós külkereskedelmi többlettel számolunk, mivel az import növekedését a némileg lassuló fogyasztási és beruházási dinamika lassíthatja, miközben az új ipari kapacitások fenntarthatják az export növekedését, a külkereskedelmi mérleget pedig a cserearány javulása is javíthatja. 2020 után pedig ismét érdemben emelkedhet a külkereskedelmi többlet a Mercedes új gyárának várható üzembe helyezése miatt.

A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez, 2019 végére pedig a hazai gazdaság nettó külső hitelezővé válhat, amit az uniós forráslehívások gyorsulása is támogat.

Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk a jelenlegi, fundamentumokkal nem alátámasztható szintekről - teszi hozzá az elemző.