Túl nagyok az adagok az éttermekben

2019.01.09. 16:31

Egy kutatás eredménye szerint világszerte túl nagyok az éttermi adagok, ami számos kedvezőtlen következménnyel jár - ismerteti az ÉlelmiszerOnline.

A British Medical Journal (BMJ) kutatása szerint a tányérokat globális szinten is túlságosan megrakják az éttermekben. A tanulmány hat államban mérte fel a helyzetet (öt országot hasonlított össze az USA-val). Az Egyesült Államok mellett Kínát, Indiát, Brazíliát, Ghánát és Finnországot vizsgálták meg a szakértők. A gyors- és a hagyományos éttermekben egyaránt a legnépszerűbb menüket vették górcső alá.

Meglepő, hogy a széles körben túlevőnek bélyegzett USA-ban étkezésenként csupán a kínai menüknél kerül több kalória a fogyasztók szervezetébe.

Számos kutató a felszolgált ételsorban a 600 kalóriát határozza meg az optimális értéknek. Ezt a mennyiséget az összes országban meghaladták. Étkezésenként még Kínában is fejenként 719 kalóriát habzsolt fel a lakosság. Érdekes tanulság az is, hogy a közfelfogással ellentétben, nerm a gyorséttermekben kapható ételekből, hanem a hagyományos éttermekéből jut több kalória a szervezetbe. Például a háromfogásos menük négy vizsgált országban is meghaladták a 2000 kalóriás értéket.

IllusztrációForrás: Facebook/Burpple

Általános beidegződés, hogy bármennyire tele vagyunk, nem illik akármennyi ételt is ott hagyni a tányéron. Kétségtelen, hogy

ha a táplálék egy része érintetlenül marad a tányéron, az élelmiszer-pazarlásnak számít.

A gond az, hogy ha a szervezet által megkívánt mértéknél többet eszünk, akkor elhízunk. A megoldás kézenfekvő: az éttermekben csökkenteni kell az ételadagokat.