Egy 64 méter hosszú, főként olajos anyagokból, nedves törlőkendőkből álló képződmény alakult ki a délnyugat-angliai Devon megyében, a tengerparti Sidmouth nyaralóvároska csatornarendszerében. Ez már nem az első eset, hogy valamelyik brit város föld alatti hálózatát eldugítják ezek a jórészt az emberi nemtörődömség miatt kialakuló furcsa tárgyak.

Ahogy az Origo akkor megírta, 2017 szeptemberében London lakóinak – és a csatornahálózat üzemeltetését végzőknek – életét keserítette meg egy 130 tonnás zsírhegy, ami Whitechapel városrész alatt alakult ki. A The Guardian jelentése szerint most Londontól távol bukkant fel egy, az iménti változatra kísértetiesen hasonlító zsírdugó.

Egy korábbi londoni zsírhegy egyik darabjaForrás: AFP/Adrian Dennis

Az első hírek szerint, ennek kialakulása minden bizonnyal ugyannak tudható be, mint a londoni, azóta már feldarabolt zsírgodzilláé. Vagyis annak, hogy a főzési ételmaradékok mellé a lakosság, illetve a nyaralók egy része olyat is lehúz a vécén, amit nem kellene. Ez a „példány” különösen sokat tartalmaz a sokféle célra használt nedves törlőkendőkből.

A sidmouth-i zsírdugó ugyanis ugyanolyan jellegű, mint az, amit korábban Londonban találtak.

A városka szennyvízhálózatát üzemeltető cég vezetője máris közölte: egészen biztos, hogy valamiféle kiállítást vagy installációt fognak berendezni ennek apropóján azért, hogy megmutassák az embereknek, mivel „ne etessék a zsírszörnyeket”, azaz miket ne dobjanak a vécékbe vagy a csatornába.

A cégvezető azt is bejelentette, még időben észlelték a 64 méter hosszú képződményt, így az szerencsére a csatornarendszer használatában egyelőre nem okoz komoly gondokat. A zsírdugó hosszabb, mint hat londoni „double decker” piros emeletes busz egymás után állítva.

A cégnél közölték, az eltávolítás ideje alatt is képesek a rendszer megfelelő üzemeltetésére. A zsírhegyet a cég munkatársai a következő hónapban kezdik meg eltávolítani a helyéről, várhatóan nyolc hét alatt végeznek majd a munkával. A szörnnyel küzdők mindegyike védőfelszerelést és légzőkészüléket kap a munkához.