Gigabírságot kapott az olasz-amerikai autógyártó

2019.01.10. 19:01

Messze nem kapott akkora sajtóvisszhangot a Fiat Chrysler dízel járművekkel kapcsolatos manipulációja, mint korábban a Volkswagen esete, ennek ellenére látványos büntetést fizethetnek.

A Fiat Chrysler Automobiles beleegyezett abba, hogy közel 800 millió dollárt fizet a dízelmotoros járműveiben használt szoftverek feltételezett manipulálása miatt. Az USA igazságügyi minisztériuma 2017-ben perelte be a vállalatot, miután a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megállapította, hogy a szoftvereket bizonyos vezetési körülmények között a szennyezésellenőrzés kikapcsolta - írja a New York Times cikkére hivatkozva az mfor.hu.

Az ügy érdekessége, hogy a vállalt büntetés ellenére nem mondják ki a cég bűnösségét ebben a kérdésben, és az EPA sem marasztalja el őket. Az autógyár a büntetést megosztva fizeti ki a szövetségi kormányzatnak és Kalifornia államnak.

A Fiat Chrysler Automobiles központjaForrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

 Az egyezség keretében a vállalat 104 ezer dízel járművet is visszahívott javításra. Ezek 2014 és 2016 között gyártott Ram 1500 és Jeep Grand Cherokee autók. Ezeknek a hírek szerint nincs egyébként semmilyen komoly problémája, csupán a szoftverüket kell frissíteni, hogy a járművek kibocsátása megfeleljen a törvényi előírásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK