Kiderült, hogy mely országoknak lesz a legerősebb gazdasága tíz év múlva

2019.01.15. 06:30

2030-ra jelentős átrendeződés zajlik le a világ legerősebb gazdaságainak rangsorában. Az akkor tíz legjobban teljesítő ország között ott lesz napjaink hét feltörekvő állama is - írja a Bloomberg szakértői elemzés alapján.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltásokat nyújtó Standard Chartered nagyvállalat most kiadott előrejelzése szerint hamarosan Kína lesz a világ legerősebb gazdasága, mely nemcsak időlegesen, hanem hosszú távon is átveszi az első helyet az USA-tól.

Kína nagyon hamar, már 2020-ban átveszi a vezető helyet, ami az átrendeződés egyik első, konkrét jele.

Erre a cég az egyes országok nominális GDP-jének és a vásárlóerő-paritások értékeinek összevetéséből következtet. 

Autógyár KínábanForrás: AFP/Str

David Mann, a cég vezető közgazdásza megjegyzi, a növekedési előrejelzéseiknél figyelembe vették az országok részesedését a globális GDP-ből, népességeik arányát, és az egy főre jutó bruttó nemzeti termék konvergenciáját a fejlett és feltörekvő gazdaságok esetében. Mann jelzi, hogy az egy főre eső jövedelem és a lakosságszám növekedése együtt áll, mindinkább erősítve a középosztályt.

Ez alapján a világ gazdasági erősorrendje 2030-ra jelentősen átrendeződik a mostani állapotokhoz képest. Az elemzők valamennyi vizsgált országhoz egy értékelési pontszámot rendeltek, melyet a 2030-ban aktuális (nominális) GDP jelentette vásárlóerő alapján határoztak meg. Ez alapján ezek az államok fogják uralni a világgazdaságot nagyjából egy évtized múlva:

  1. Kína 64,2
  2. India 46,3
  3. USA 31
  4. Indonézia 10,1
  5. Törökország 9,1
  6. Brazília 8,6
  7. Egyiptom 8,2
  8. Oroszország 7,9
  9. Japán 7,2
  10. Németország 6,9

Figyelemre méltó, hogy az USA csak a harmadik helyen áll a listán. Az elemzők szerint erről India "tehet", mely a 2020-as években évi 7 százalék feletti növekedést mutat majd fel, még Kína 5 százalék körüli átlagát is lehagyva. De felkerült a listára a tavaly sok természeti katasztrófától sújtott Indonézia is, rögtön a 4. helyre, mely az elemzők szerint lényegében "berobban" a globális piacra hamarosan. Meglepetés az is, hogy Japán nagyot bucskázva csak a 9. lesz, holott az ország a XX. század második felének egyik legnagyobb gazdasági növekedését produkáló országa, egyúttal technológiai fellegvára volt.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Ázsia részesedése egyébként is nő a globális GDP-ből, tavaly már 28 százalékot ért el, míg 2010-ben csak 20-at. 2030-ra várhatóan 35 százalékra emelkedik, ami annyi, mint az USA és az euróövezet együttes teljesítménye.

A közgazdászok úgy vélik, a növekedés motorja a feltörekvő piacok termelékenységének lendületes javulása. Számos, technológiai és bürokratikus reform várható ezekben az országokban, melyek gyümölcse hamar beérik.

A növekedés másik motorja a középosztály erősödése. A világ lakosságának nagyja a 2020-as években ebbe a társadalmi csoportba tartozik majd, jövedelmeik pedig emelik a fogyasztást.