Kínában több mint húsz év után először csökkent az új személyautók eladása tavaly.

Szakértők szerint ez annak a jele, hogy lassul az ázsiai ország gazdasági növekedése, egyre eladósodottabb a lakosság és megcsappant a fogyasztói bizalom. Emellett szerepet játszik az eladások visszaesésében az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség is, amely a vámok emelése miatt megdrágította az amerikai importot.

A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) közlése szerint az ázsiai országban 22,7 millió személygépkocsit értékesítettek 2018-ban, ami 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.Ha a tavaly decemberi statisztikát nézzük, akkor kiderül, hogy éves összevetésben 19 százalékkal kevesebb személyautót, 2,256 millió kocsit értékesítettek. Novemberben az eladás 18, októberben 13,2 százalékkal csökkent.

Fotó: Mudra László - Origo

Az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése a múlt évben bővült, először emelkedett 1 millió darab fölé.

Szakértők arra számítanak, hogy idén csak minimálisan, 1,2 százalékkal nő az új személyautók eladása Kínában, ugyanakkor a NEV autók értékesítése akár harmadával, 1,6 millióra bővülhet.