Tesla: ha olcsó autót akarsz, vegyél máshol

2019.01.10. 20:03

A Tesla Model S és az X a vállalat második és harmadik szériája eddig is jóval magasabb árbesorolású volt, mint a Model 3, de eddig lehetett kapni kisebb, 75 kWh-s akkumulátorral felszerelt, olcsóbb verziókat is. Elon Musk viszont Twitteren bejelentette, hogy vasárnaptól már csak a drágább változat lesz elérhető, 100 kWh-os akkumulátorral. Újabb rossz hír a vásárlóknak, hogy az olcsóbb verzió beszüntetése mellett emelik a standard S és X modellek árát.

Még vasárnapig vehetik meg az olcsóbb, 75 kWh-s Tesla Model S és X-et a vásárlók, hiszen ezután már csak az alap verzió lesz kapható, amely ráadásul drágul is.

Musk twitteren üzente meg a változásokat, köztük azt is, hogy a Tesla Model S 94 ezer dollárba, a Model X pedig 97 ezer dollárba fog kerülni a jövő héttől.

A CNBC megkérdezte a Teslát az olcsóbb modell beszüntetésének okáról, valamint arról is, hogy a vállalatnál ellenőrizte-e valaki Elon Musk twitter bejegyzését mielőtt közzétette, de a Tesla nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A Model S és a Model X két alacsonyabb árkategóriás verziójának megszűnése azt eredményezheti, hogy a vevők a Model 3 irányába terelődnek, amely minden extrával - köztük robotpilótával és összmeghajtással - 67 ezer dollárért vehető meg.

Mindemellett azzal, hogy a Tesla csökkenti a legyártandó modellek számát jól jár, hiszen nemcsak a költségeket mérsékelheti, hanem a munkaerőt is átcsoportosíthatja és ezzel gördülékenyebbé teheti a - korábban sokszor bírált - gyártást.