Milliós mértékű infláció volt az olajnagyhatalomnál

HORIZONTAL food
A woman walks between the empty shelves of a supermarket in Caracas on January 11, 2018. Colombian President Juan Manuel Santos, on Thursday called his Venezuelan counterpart Nicolas Maduro to accept international aid to help Venezuelan people to stop "suffering hunger and lack of medicines". / AFP PHOTO / JUAN BARRETO
Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúló, csaknem 1,7 millió százalék volt a tavalyi infláció Venezuelában.
Vágólapra másolva!

Az adatot Rafael Guzmán, az ellenzéki többségű venezuelai parlament pénzügyi bizottságának a vezetője hozta nyilvánosságra.

A kormány évek óta nem közöl hivatalos inflációs adatot.

Üres polcok Venezuela fővárosában, Caracasban Forrás: AFP/Juan Barreto

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli.

Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji közlése szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberben 1,37 millió százalékra változtatta Venezuela 2018. évi inflációs előrejelzését a korábbi 1 millió százalékról.

Illusztráció Forrás: AFP/Juan Barreto

2017-ben a pénzromlás üteme Venezuelában 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.

Az IMF becslése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodott tavaly.

Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.