Autóipari óriásberuházást indít Miskolcon egy német világcég

BOSCH, Robert
A német Bosch konszern miskolci autóipari gyára, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. épülete
Vágólapra másolva!
Tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás kezdődik a német Bosch-konszern miskolci autóipari gyárában, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-ben, a 2021-ig tartó projekt keretében egyebek mellett új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek - jelentették be a cég vezetői Miskolcon.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta:

A beruházás a meglévő termékek - motorhűtő ventilátor, elektromos kerékpár-hajtómű - új generációit és további új termékek - például okoskerék - gyártását, modernizálását teszi lehetővé.

A miniszter beszélt arról is, hogy

tavaly a magyar gazdaságnak rendkívüli világgazdasági körülmények között sikerült prosperálnia.

A világgazdaság teljesen új korszaka köszöntött be 2018-ban, a gazdaság magyar szereplői helytálltak, a magyar gazdaság "egyedülállóan" jó, kiváló teljesítményt, rekordévet produkált. Ehhez a beruházásösztönző tevékenységünket is át kellett alakítani.

- tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német Bosch konszern miskolci autóipari gyárában tizennégy milliárd forintot meghaladó beruházás bejelentésén Miskolcon Forrás: MTI/Vajda János

Összességében soha annyi pénzt nem fektettek be külföldi cégek Magyarországon, mint tavaly, 98 nagyberuházást jelentettek be a társaságok 1380 milliárd forint értékben. Mindehhez a kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz-támogatással járul hozzá.

A Boschról szólva Szijjártó Péter megemlítette, hogy a világ egyik legjelentősebb társasága, folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét, újabb és újabb beruházásokat hoz ide. A cég a magyar-német gazdasági együttműködésnek is kulcsfontosságú szereplője.

Németország hazánk legjelentősebb partnere, a magyar export 27 százaléka Németországba irányul, német társaságok az első számú befektetők Magyarországon, a külföldi működő tőke 29 százaléka Németországból érkezik.

A tavaly bejelentett 98 nagyberuházásból 28 német.

A Bosch több mint 120 éve, 1898-tól van jelen Magyarországon, a jelenleg csaknem 15 ezer embert foglalkoztató kilenc itteni leányvállalat forgalma 2017-ben meghaladta a 244 milliárd forintot. A 402 ezer embert alkalmazó konszern valamennyi gyárának árbevétele 2017-ben 78 milliárd eurónál is több volt.

Dolgozók a Robert Bosch Power Tool Kft. és Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci üzemében Forrás: MTI/Vajda János

Frank-Stephan Kupfer, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatója arról szólt, hogy a mostani beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik.

A német Bosch konszern miskolci autóipari gyára, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. épülete Forrás: MTI/Vajda János

Ez a társaság 2003-ban alakult, járműipari alkatrészek és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik és több mint 2,5 ezer embert foglalkoztat.

A beruházás megkezdésének pénteki bejelentésével egy időben készült el a miskolci gyárban a 200 milliomodik termék.

Ez az elektromechanikus fékrásegítő iBooster rendszer motorja, amely hatékonyabbá teszi a hibrid és elektromos autókat, miközben a rövidebb féktáv és az elektronikus kormányrendszer motorja fokozza a biztonságot.