A tavalyi gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál – minderről Varga Mihály és Banai Péter Benő beszélt. 

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondtaa tavalyi gazdasági növekedés 4,6 százalék lehetett az előzetes számok tükrében, miközben az uniós módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2 százalék körüli szinten maradt, ami kedvezőbb a múlt évre tervezett 2,4 százalékosnál. A miniszter megjegyezte, tavaly decemberben az államháztartás központi alrendszere 397,3 milliárd forint többlettel zárt. 

Varga Mihály: Magyarország és a költségvetés is jobban teljesítForrás: MTI/Máthé Zoltán

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára bejelentette: a tavalyi egész éves pénzforgalmi hiány 1445,1 milliárd forintra rúghatott az előzetes számok tükrében. Azt is elmondta, a tavalyi év végére 71 százalékra mérséklődhetett a GDP-hez mért államadósság, amely 2017 végén 73,3 százalék volt. A legutóbbi adatok tükrében a foglalkoztatási ráta most 69,8 százalékon áll.

Varga Mihály miniszter az adatokat úgy kommentálta, hogy Magyarország jobban teljesít, és a költségvetés is jobban teljesít.