Folytatódik a sztrájk a német reptereken

2019.01.13. 20:38

A frankfurti nemzetközi repülőtér mellett a hamburgi repülőtérre is sztrájkot szervez keddre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége, a Verdi.

A Verdi vasárnapi közleménye szerint a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete, a Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS az utóbbi napok tiltakozó akcióinak ellenére még mindig nem tett tárgyalásra érdemes ajánlatot a bérek rendezéséről, ezért tovább kell fokoznunk a nyomást, hogy történjen végre valami.
Hozzátették, hogy a biztonsági szolgálatok dolgozóinak egész napos munkabeszüntetése miatt járatkimaradások és késések lehetnek a hamburgi repülőtéren. A frankfurti repülőtéren hajnali 2 órától este 20 óráig lesz sztrájk kedden, ezt pénteken jelentette be a szakszervezet. 

(Illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

(Illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Thomas Banneyer

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni, és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken, a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK