Folytatódik a sztrájk a német reptereken

Berlin, 2019. január 7. Törölt járatok listája egy kijelzőn a berlini Tegel nemzetközi repülőtéren a ver.di német szakszervezet által meghirdetett sztrájk idején, 2019. január 7-én. A földi biztonsági és csomagkezelő személyzet mai napra meghirdetett figyelmeztető munkabeszüntetése számos járatot érint, és jelentős fennakadást okoz a légi kikötő működésében. MTI/EPA/Hayoung Jeon
Vágólapra másolva!
A frankfurti nemzetközi repülőtér mellett a hamburgi repülőtérre is sztrájkot szervez keddre a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége, a Verdi.
Vágólapra másolva!

A Verdi vasárnapi közleménye szerint a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete, a Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS az utóbbi napok tiltakozó akcióinak ellenére

még mindig nem tett tárgyalásra érdemes ajánlatot a bérek rendezéséről,

ezért tovább kell fokoznunk a nyomást, hogy történjen végre valami.
Hozzátették, hogy a biztonsági szolgálatok dolgozóinak egész napos munkabeszüntetése miatt

járatkimaradások és késések lehetnek

a hamburgi repülőtéren. A frankfurti repülőtéren hajnali 2 órától este 20 óráig lesz sztrájk kedden, ezt pénteken jelentette be a szakszervezet.

(Illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni

az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a BDLS bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

(Illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Thomas Banneyer

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A BDLS szerint

a Verdi követelését egyes térségekben 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni,

és ekkora emelést nem tudnak kigazdálkodni a munkaadók.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken, a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.