MNB: Aranyév volt 2018 a gazdaságban

MNB aranykönyv aranytartalék Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
A 2017-ben mért 4,1 százalékos növekedéshez képest tovább gyorsulhatott a gazdasági növekedés üteme, és várakozásunk szerint 4,7 százalékos lehet 2018-ban a GDP bővülés a legfrissebb inflációs jelentés adatai alapján - nyilatkozta az Origónak Balatoni András, a jegybank ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

A jegybank várakozásai szerint 4,7 százalékos lehet 2018-ban a GDP bővülés a legfrissebb inflációs jelentés adatai alapján - mondta az Origónak Balatoni András, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Ez egy nagyon kedvező adat, az 1990-es rendszerváltás óta egyetlen egy évben volt képes a magyar gazdaság hasonló gazdasági növekedésre,

– mondta az ügyvezető igazgató.

Ha megvizsgáljuk a növekedés szerkezetét, akkor az látható, hogy az alapvetően kedvező képet fest, ugyanis a belső felhasználási tételek, a háztartásoknak a fogyasztása, illetve a vállalati beruházások húzzák ezt a gazdasági növekedést – tette hozzá.

Balatoni András, MNB ügyvezető igazgató Forrás: MNB

Kedvező tendencia, hogy a növekedés mellett


Előre tekintve növekedési szempontból az látható, hogy versenyképességi reformok hiányában a gazdasági növekedés lassulni fog az előrejelzési horizonton, ami a 2018. decemberi inflációs je-lentésben már 2021-ig tart. Ez azt jelenti, hogy


Áttérve az inflációra: az olajárak az elmúlt időben jelentős változékonyságot mutattak és ez a változékonyság megjelent az infláció alakulásában is.

Októberben 3,8 százalékos inflációt regisztráltunk, majd jelentősen csökkent az árak növekedésének az üteme. Arra számítunk, hogy ez a csökkenés, vagy lassulás a következő időszakban is fennmarad, decemberben 2,7 százalékra mérséklődik az infláció - fogalmazott a szakember.


Egy ilyen nagyon változékony költségkörnyezetben felértékelődnek azok a mutatók, amik a középtávú, tartós inflációs tendenciát próbálják meg megragadni.

Egy ilyen mutató a maginfláció, illetve a változatlan adótartalmú maginfláció. Az látható, hogy ezek a mutatók, amelyek nagyjából a fogyasztói kosárnak a kétharmadát fedik le, emelkedtek az elmúlt időszakban és további emelkedésre számítunk,

majd az ezt követő években az inflációs céllal összhangban alakulnak - hangsúlyozta Balatoni András.