A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásán a cégek is nyernek

megváltozott munkaképességü dolgozók
Budapest, 2015. december 2. Az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű munkavállalói dolgoznak egy XI. kerületi nyomdai kötészetben 2015. december 2-án. Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékossággal élő emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Míg 2018-ban csak a mintegy 32 ezer rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló után mentesülhettek a foglalkoztatók a 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulás befizetésétől, idén ez a kedvezmény már mintegy 400 ezer komplex szakvéleménnyel rendelkező megváltozott munkaképességű, személy után járhat – akár részesül az illető ellátásban, akár nem. A kedvezményesen foglalkoztatható személyek körének jelentős bővülése növeli az esélyét annak, hogy a munkaadók betöltetlen álláshelyeikre a megváltozott munkaképességűek köréből találjanak megfelelő jelöltet.
Vágólapra másolva!

A munkáltatóknak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására vonatkozó legnagyobb anyagi ösztönzést hosszú évek óta a rehabilitációs hozzájárulás jelenti.

Ha egy 25 fősnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát nem tölti fel megváltozott munkaképességű munkatársakkal, a hiányzó létszám után munkavállalónként rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie.

Ez az összeg a tavalyi 1 242 ezer forintról idén évi 1 341 ezer forintra emelkedett, ami 8 százalékos munkáltatói tehernövekedést jelent.

Megváltozott munkaképességű munkavállalók az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft.-nél (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Mohai Balázs

A minimálbér megemelkedésével párhuzamosan 8 százalékkal, 207 ezerről 223 500 forintra nőtt a rokkantsági ellátás mellett végezhető munka jövedelemkorlátja. A munkaerőpiacon azonban ennél gyorsabb ütemben növekednek a bérek, így ez a kereseti korlát elveheti a megváltozott munkaképességűek munkavállalási kedvét.

2018-ban az ellátást kapó megváltozott munkaképességűek száma 339 ezer fő volt, ők fejenként átlagosan havi 73 ezer forintos ellátásban részesültek.

A jogosultak létszáma évről évre fokozatosan csökkenő tendenciát mutat.

A témával bővebben is foglalkozik a Privátbankár.hu írása.