Az áfacsalások csökkentése miatt változott a fordított adózás

grafikon automatizált befektetés
47782318 - businessman analyzing financial data at office
Vágólapra másolva!
Az áfacsalások csökkentése érdekében módosultak a fordított adózás szabályai. Mostantól a tagállamok kérelmezhetik, hogy a fordított adózást általános jelleggel alkalmazhassák a belföldi ügyleteikre vonatkozóan is.
Vágólapra másolva!

2018. december 20-án az Európai Unió Tanácsa elfogadta a HÉA-Irányelv módosítását. Ennek értelmében a tagállamok 2022. június 30-ig előírhatják a fordított adózás alkalmazását a meghatározott értékhatárt elérő, belföldi, adóalanyok között teljesülő ügyleteik esetén.

Mindezt jól érzékelteti, hogy az átmeneti szabályt csak azok a tagállamok alkalmazhatják, amelyek áfabevétel-kiesésének legalább 25 százalékát körhintacsalás okozza, illetve melyek esetében az áfahiány legalább 5 százalékkal meghaladja a közösségi átlagot.

Az Irányelv módosítása rögzíti, hogy

az általános fordított adózást a 17 ezer 500 euró ügyleti értéket elérő, belföldi adóalanyok közötti ügyletekre lehet alkalmazni, de csak olyan szigorú technikai feltételek mellett,

melyek biztosítják a fordított adózási mechanizmus hatékony működését, és ellenőrzését. Ennek megfelelően az érintett adóalanyok kötelesek lesznek elektronikus jelentést tenni.

Az új intézkedés hátterében az áfacsalások növekvő tendenciája áll Forrás: Dmitriy Shironosov/123RF

Az egyes országok között azonban jelentős eltérések mutatkoznak a tekintetben, hogy az adóhatóságok milyen erőforrásokat tudnak biztosítani a csalások visszaszorítására.

Így az általános fordított adózást csak azon tagállamok kérhetik (egyéb feltételek mellett), ahol egyébként nincs megfelelő hatósági apparátus.

Érdekes kérdés, hogy az általános fordított adózás esetleges alkalmazása hazánkban milyen hatással lenne a nemrég bevezetett online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre, illetve annak jövőjére. Jelenleg ugyanis a fordított adózású ügyletekre nem terjed ki a valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Így, az általános fordított adózás bevezetése jelentős változást idézne elő a számlákra vonatkozó jelentéstételi kötelezettségek tekintetében.

„Az általános fordított adózás bevezetésének másodlagos hatásai is lehetnek.

Az általános fordított adózás bevezetésével ez a bizonytalanság - és az emiatt felmerülő adókockázat – elvileg megszűnne a nagy értékű ügyletek esetében" – emelte ki Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.