Az emberek többsége valószínűleg egészen addig nem tudott a DAZN létezéséről, míg a vállalat az előző hónapban be nem jelentette, hogy 365 millió dollárért szerződtette a 28 éves Canelo Alvarezt (világbajnok ökölvívó), aki a következő öt évben 11 mérkőzésen lesz látható a startup felületén. A DAZN hozhatja el a sportközvetítések új korát, hiszen ez a vállalat a Netflix mintájára építve egy streaming platformra költözteti a legnépszerűbb sporteseményeket.

A DAZN 2016-ban indult és sportközvetítésekkel foglalkozik, amelyeket a vállalat online felületén élőben lehet követni, de akár felvételről is visszanézhetőek. A szolgáltatás jelenleg az Egyesült Államokban, Japánban és néhány európai országban érhető el, de idén tovább terjeszkednek.

Spanyolországban a Moto GP és a Premier League (angol labdarúgó bajnokság), Olaszországban pedig a Seria A (olasz labdarúgás első osztály) is hozzájuk került, míg az USA-ban 300 millió dolláros megállapodást kötöttek az MLB-vel (profi baseball). Ugyan teljes mérkőzéseket nem fognak közvetíteni, de egy új szolgáltatást indítanak, amely a meccsnapokon élőben mutatja meg a legfontosabb történéseket. A közvetítési és digitális jogok viszont maradnak a Foxnál, amely 7 éves, 5,1 milliárd dolláros szerződést kötött a ligával.

A DAZN hihetetlen gyorsan növekszik és néhány éven belül a legtöbb európai országban elérhető lesz. A startup egyik kulcsfigurája John Skipper, aki korábban az ESPN, a világ legnagyobb médiavállalatának elnöke volt. Jelenleg ő irányítja a Perform Group-ot, a DAZN anyavállalatát és javarészt neki köszönhető, hogy sikerült szerződtetniük Canelo Alvarezt.

illusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Németországban is komoly tervei vannak a vállalatnak, hiszen 2021-től harcba szeretnének szállni a német labdarúgó első osztály, a Bundesliga közvetítési jogaiért. Jelenleg az Eurosport szezononként 70 millió eurót fizet azért, hogy 45 meccset közvetíthessen és ennél minden bizonnyal többet kell majd ígérnie a streaming platformnak.

Németországban egyébként már a DAZN közvetíti a bajnokok ligája 110 összecsapását is, amelyért 100 millió eurót fizetnek évente.  

Mindemellett a DAZN a spanyol rali világbajnokság (WRC) és az amerikai nyitott karosszériájú versenysorozat - az Indycart - közvetítési jogait is meg akarja venni. Japánban már az ő felületükön látható a Forma 1, a Forma 2, a GP 3 és a Supercars Championship sorozatok is. A DAZN egyik nagy problémája, hogy a legtöbbször országos jogokat és gyakran globális jogokat vásárol, ezért a különböző régiók kínálata (akárcsak a Netflix-nél) igen-igen eltérő lehet.