Forgalomba hozzák a kockát, ami megváltoztatja a világgazdaságot

Latest Consumer Technology Products On Display At Annual CES In Las Vegas GettyImageRank2
LAS VEGAS, NEVADA - JANUARY 08: An attendee photographs IBM's Q System One display at the IBM booth at CES 2019 at the Las Vegas Convention Center on January 8, 2019 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 11 and features about 4,500 exhibitors showing off their latest products and services to more than 180,000 attendees. David Becker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Korábban megoldhatatlan, vagy roppant időigényes feladatok is kivitelezhetővé válnak, ha bejön az IBM várakozása, és sikert aratnak a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő első kvantumszámítógépükkel - írja a Business Insider. Ez az első alkalom, hogy üzleti ügyfelek kereskedelmi alapon hozzáférhessenek a technológiához, magyarul megvásárolhassák azt az eszközt, amely alaposan felforgathatja a cégek világát.
Vágólapra másolva!

Nehéz pontosan meghatározni, milyen korszakhatárt vagy generációs ugrást képviselhet a számítástechnika és az információtudomány fejlődésében az, hogy az IBM a világon elsőként dob piacra kvantumszámítógépet. Az azonban biztos, hogy alkalmazásával korábban elérhetetlen távlatok kerülnek elérhető közelségbe a vállalatok előtt, ami

minden valószínűség szerint jelentős hatással lesz üzleti gyakorlatukra, eredményeikre.

A kvantum alapú számítástechnikát és számítógépeket, napjaink egyik legígéretesebb, egyelőre kezdeti fázisban lévő technológiájának tartják. Legyenek bár mégoly fejlettek - és folyamatosan fejlődők - megszokott számítástechnikai eszközeink, a kvantumtechnológia nagyságrendekkel nagyobb számítási teljesítményt tesz lehetővé, mint a mostani bináris alapú.

Az IBM kereskedelmi forgalomba hozza az első kvantumszámítógépét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

Némi leegyszerűsítéssel: míg a hagyományos kompjutereknél a bitek (egységnyi információ) a bináris logika mentén 0 vagy 1 állapotot vehetnek fel, addig a kvantum alapú eljárások kvantumbitekkel dolgoznak. Ezeknek pedig az a sajátosságuk, hogy mindkét állapotban létezhetnek egyszerre (szuperpozícióba kerülnek). Minél több ilyen, úgynevezett quibitből áll egy rendszer, a kombinációk száma annál nagyobb. Ez pedig azt jelenti, hogy annál több számítási, illetve műveletvégzés futhat párhuzamosan.

Mit jelent ez a gyakorlatban a gazdaság szereplőire nézve?

Az akár nagyságrendekkel is nagyobb számítási teljesítmény lehetőséget ad arra, hogy olyan összetett számítási feladatokat is elvégezhessenek azzal, amire a hagyományos technológiával nem vagy csak aránytalanul hosszú idő alatt lenne mód. Az úgynevezett "big data" adatsorok elemzése ilyen feladat lehet. De felhasználási terület lehet például a kockázetmenedzsment területe (biztosítási esetek valószínűségének számítása), vagy épp a digitális alapra helyezett arc- illetve hangfelismerés és analízis is.

A kvantumtechnológiát alkalmazhatják a titkosítás feladataiban is, hiszen segítségével elképesztő bonyolultságú, feltörhetetlen kódok is létrehozhatók.

Az IBM mostani bejelentése szerint, az IBM Q One névre keresztelt, leginkább egy kockára emlékeztető berendezést idén kereskedelmi forgalomba bocsátják, és New Yorkban külön központot alakítanak ki a potenciális ügyfelek kiszolgálására.

A bemutatott rendszer az idei januári CES-kiállításon Forrás: AFP/2019 Getty Images/David Becker

Ez persze nem azt jelenti, hogy az irodákban hamarosan minden adatrögzítő, könyvelő és más, számítógépes adatfeldolgozásra épülő munkát végző ilyen számítógépet fog majd bekapcsolni munkanapja elején. A technológia az IBM ezen lépésével éppen csak az első lépést teszi meg az eddigi felhasználási területét jelentő laborok és kutatóintézetek falain túlra.

- mondja Arvind Krishna, a vállalat technológiáért felelős alelnöke. Az azt elsőként megvásárlók számára a cég dedikált támogatást, zárt hozzáférést rendel. Így nyilvánvalóan egyelőre nem kell olyan "kereskedelmi fordulatra" számítani, ami alapján elegendő lesz az éppen szükséges számú kvantumszámítógépet házhozszállítással megrendelni egy webárházból, ahogy történik az most a hagyományos bináris technológiájú gépeknél.

A berendezés egyébként leginkább egy kockára hasonlít, melynek élei közel 3-3 méteresek.

Ebben kapott helyet a techonlógia "lelke".

Nem az IBM az egyetlen, amely a technológia fejlesztésén dolgozik. A világ nagy techcégei közül a Google-nál most elsősorban a stabilitás és a megbízhatóság növelésével vannak elfoglalva saját projektjük kapcsán. A Microsoft pedig a kvantum és a hagyományos technológiák ötvözésének módját szeretné megtalálni. Az Intel háza tájáról pedig kvantum-alapú lapkák fejlesztéséről érkeztek hírek.